Мангъров ковид отделението

„За да приемем някой, трябва да изпишем някой. За тази цел трябва да се облекчат някои от процедурите по изписване, за да имаме повече условия за маневриране. Някои от клиничните пътеки са добри, но те водят до затруднения.“ Това заяви доц. Атанас Мангъров в ефира на БНТ по повод ситуацията в ковид отделението в Инфекциозна болница.

„Значителна част от болните в клиниката, при други условия, ако имаше кой да се грижи за тях, щяха да са в домашни условия“, посочи експертът. „Нашата здравна система е на два стълба – доболнична помощ и болнична помощ. Значителна част от доболничната помощ е минала в телефонен режим, което е абсурдно. Когато някой е положителен, той се карантинира. Но ако нещо му се случи и се налага преглед и лечение, единственият начин е да се обади на 112, което води до препълване на болниците. Ние може да звъним по телефона, но за да се прецени дали един човек е за болница, той трябва да се прегледа“, заяви доц. Мангъров.

По думите му ние сами си създаваме трудности и после се чудим как да ги преодоляваме. „Те са лекари и би трябвало да са обучени как да се пазят, а не да се страхуват. Не може да се лекува виртуално“, заяви той. Доц. Мангъров призна, че носи лични предпазни средства. „Разбира се, че нося, аз не съм толкова луд, за да се заразя от това нещо. Но това не е толкова силна инфекция“, обясни той.

Както е известно, доцентът бе хващан няколко пъти в нарушение именно на тази противоепидемиологична мярка. Очевидци го бяха заснели без маска в градския транспорт, а по-късно и на дискусия в Пловдив. Доц. Мангъров разказа и как е бил назначен за шеф. „Аз от много отдавна исках да се занимавам с болните от ковид, защото това е моята професия. Слава Богу, Господ чу молитвите ми. Досега ми се караха, когато влизах в клиниката, сега имам право и дори задължение да влизам там“, завърши той.

Вижте още:
Мангъров дава нови съвети откакто е началник на Covid отделението в Инфекциозна болница„Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите“, каза пред БНР доц. Атанас Мангъ…Nov 11 2020skafeto.com

Мангъров е командирован да лекува COVID-19Детският инфекционист доц. Атанас Мангъров, който досега громеше всички медицински факти за коронави…Nov 10 2020skafeto.com


loading...