мангъров шамар

След като дни наред демонстративно отказваше да се тества, въпреки че е бил в контакт с човек с положителна проба за коронавирус, шефът на детското отделение на Инфекциозната болница в София Атанас Мангъров все пак ще спази законовите изисквания.

Доц. Мангъров бе в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ миналия уикенд, като ден-два след това от пост в социалните мрежи на самия Любенов се разбра, че водещият е дал положителна проба за коронавирус. Той заяви, че няма симптоми и се чувства добре, но остава вкъщи за най-малко 14 дни, както изискват противоепидемичните мерки. Освен това лично призова хората, с които е бил в контакт в изминалите 5-7 дни, да си направят тест, за да бъдат спокойни.

Запитан от медиите дали ще се тества, доц. Мангъров, който е главният критик на официалните мерки срещу коронавируса, заяви, че ще продължи да ходи редовно на работа и че няма намерение да си прави тест.

„Засега няма да си правя тест, защото още ми е рано – каза той пред bTV. – При тези инфекции има инкубационен срок в рамките на 14 дни. Все едно една жена да е правила секс преди два дни и сега да си направи тест за бременност – той няма да бъде положителен, защото е прекалено рано… Ще се изследвам, ако имам симптоми, или ако някой ми нареди да се изследвам“.

Според него, ако всички хора без симптоматика си правят тестове, това е „много добър начин системата да спре и да влезем в задънена улица“.

„Сега“ попита столичната РЗИ дали е наложила карантина на доц. Мангъров, както се действа при всички други случаи, когато човек има има контакт с доказано заразен човек. Оттам отговориха, че му е препоръчано да се изследва по метода PCR 5 до 6 дни след контакта, съгласно указанията на Министерство на здравеопазването за контактен медицински персонал. „При отказ от изследване, лицето подлежи на 14 дневна карантина“, уточняват от столичната регионална здравна инспекция.

Пред „Сега“ доц. Мангъров заяви, че няма никакво предписание от СРЗИ, но ще си направи тест в близките дни, за да успокои „почитаемата публика“. Той отново повтори, че инкубационният период за този вирус е 2 седмици и сега все още е рано да се изследва. По думите му тези, които са били в контакт с Георги Любенов и вече са се тествали, не могат да са напълно спокойни, защото трябва да мине достатъчно време от контакта им с него. Затова и, ако искат, трябва да се тестват повторно.

„Защо мислите, че той (Г. Любенов-б.р.) е единственият човек с коронавирус, с когото съм се срещал? Всекидневно се срещам с болни хора, това ми е работата. Всеки ден преглеждам хора с температура, с грипоподобни симптоми, които не са се изследвали, и ги преглеждам, както преглеждам всеки човек. Кой ще лекува пациентите, ако лекарите излязат извън строя?“, попита доц. Мангъров.

Шефът на детското отделение в Инфекциозна болница постави и въпроса кой ще плати в случая теста му за коронавирус, който струва над 100 лв.

„Ако спазваме правилата, този, който дава предписания, той трябва да плати. РЗИ трябва да плати“, коментира още той. Според него при подобни случаи хората, които нямат финансовата възможност да си платят подобен тест, ще трябва да се изолират в 14-дневна карантина, което обаче според него е изнудване.

 

НАПОМНЯНЕ

Доц. Мангъров стана известен и с острата си позиция срещу маските, които трябва да се носят задължително в затворени обществени пространства. Според него главната предпазна мярка срещу коронавируса е личната хигиена и редовното миене на ръцете, а лицевите маски, по думите му, са безполезни, защото вирусите се намират в микроаерозолни частици, които свободно минават през тъканите на маските.

В тази връзка от столичната здравна инспекция отговориха на „Сега“, че към момента няма наложено административно наказание на доц. Мангъров за неносене на лични предпазни средства, а само напомняне за това задължение на медицинския персонал в лечебните заведения. Всяко лечебно заведение има разработен план за недопускане на разпространението на инфекцията при провеждане на лечебно-диагностичите дейности, както част от този план е използването на лични предпазни средства от страна на медицинския персонал, уточняват от СРЗИ.
К-19: Нов антирекорд – 998 са новорегистриранитеНово нарастване на случаите на коронавирусна инфекция е регистрирано в страната – 998 са новорегистр…Oct 17 2020skafeto.com

loading...