Марешки

В самия край на мандата на 44-то Народно събрание лидерите на „Воля” и НФСБ Веселин Марешки и Валери Симеонов решиха да ознаменуват своя предизборен съюз с обща законодателна инициатива. На 4 март двамата политици внесоха проект за промени в Изборния кодекс, предава Сега. В него предлагат да се увеличи от 4 на 6 сто прагът, който участниците на изборите трябва да преодолеят, за да влязат в парламента.

Идеята е странна, тъй като практически ще отреже шансовете на всички по-малки формации да влязат в Народното събрание, включително и на коалицията на Марешки и Симеонов. Но законопроектът няма никакъв шанс да бъде разгледан – 5 март е последният ден, в който депутатите ще проведат редовно работно заседание. Това доказва, че става въпрос по-скоро за предизборно послание, отколкото за реално намерение.

През февруари Марешки и Симеонов неочаквано обявиха, че влизат в коалиция за вота на 4 април. Това беше голяма изненада, тъй като преди двамата не бяха показвали особено топли чувства един към друг. В същото време обаче Симеонов и хората му не показаха, че имат каквото и да било намерение да напуснат общата им парламентарна група с депутатите от ВМРО на Красимир Каракачанов.

Сега очевидно Марешки и Симеонов са решили, че трябва да демонстрират единодействие и в Народното събрание преди разпускането му. Общия си законопроект те мотивират с необходимостта да се „гарантира стабилитет на законодателния орган” и да се преодолее неговата фрагментираност. „С посочената промяна ще се създаде по-голяма стабилност в политическия живот на страната и в законодателния орган, като само участници в изборите, които са спечелили достатъчно голям брой гласове, ще могат да участват в този най-висш орган на законодателната власт, респективно ще могат да участват в излъчването на правителство на базата на стабилно парламентарно мнозинство”, пише още в мотивите.

Виж още:Пената: И на друга партия щях да се съглася! Не се притеснявам да съм зад Марешки„Ако друга партия ме беше поканила, щях да приема. Животът ми е към края си, време е да опитам малко…Mar 4 2021skafeto.com

Валери Симеонов: Ама кадрите с Марешки и скандалите са от 2019, сега сме си близки„От доста време търсим сближаване и евентуално патриотично обединение. Повече от година и половина т…Feb 11 2021skafeto.com

loading...