Мариана Тошева

До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските граждани да бъдат транспортирани до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна. Над 33 000 са потвърдените места за настаняване на бежанци в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати. Това заяви пред БНР председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Тя припомни, че предварително е било уговорено програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ да приключи до 31 май. „Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше обявена като временна. От 1 юни влизаме във фазата на интеграцията – тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер прецени, че на собствени разноски може да приюти украински граждани, решението е индивидуално“, отбеляза Тошева.

Тя посочи, че подпомагането за настаняване на украински бежанци в общински бази ще бъде около 15 лева на ден. „Притесненията на украинците са разбираеми, но никой няма да бъде оставен на улицата. Украински граждани активно търсят работа. Със специален подход сме към хората от уязвимите групи – възрастни хора, болни, многодетни майки. От утре влиза в действие дигитално приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени. 70% желаят да започнат работа веднага, 17% биха започнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование“, каза Мариана Тошева.

По думите й ситуацията е динамична и от настанените в хотели 63 000 бежанци у нас няма да останат и половината. „Вчера са влезли в нашата страна 2441 души за денонощие, но са напуснали 2792. Този процес се наблюдава от седмица. Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България“, обясни Тошева. Над 103 000 бежанци са със статут за временна закрила. Около 90 украинчета са в детски градини в страната, а над 500 са в български училища. Още в началото на следващата седмица ще бъдат оповестени и центровете, в които майките ще могат да оставят децата си през деня.

Виж още:Мрежата настръхна! Бежанка от Украйна: Българите са абсолютно тъпи и ограничени (ВИДЕО)Вълна от гняв се надигна във Фейсбук срещу бежанка от Украйна, която се изказва изключително обидно …May 11 2022skafeto.com


loading...