Марица

Продължава борбата с пожарите в хасковска област. „АМ „Марица“ ще бъде затворена заради пожара, тъй като има риск огънят да слезе до магистралата“, заяви пред bTV Николай Вълчев, директор на ОДПБЗН в Хасково.

Вчера заради бушуващите пламъци беше обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград.

Комисар Николай Вълчев заяви за БНТ, че остават два големи пожара – Белица – Бисер- Любимец и Изворово – Йерусалимово – Доситеево. Очаква се ветровит и горещ ден и ситуацията ще е тежка, заяви комисар Вълчев. Земеделските стопани помагат на пожарникарите с техника.

Областният управител на Хасково Минко Ангелов заяви, че снощи след 21.00 часа е повикана техника от мини Марица – Изток, която се включи сутринта в гасенето на пожарите. Няма опасност за населението, няма засегнати имоти.

Началникът на областната противопожарна служба Николай Вълчев съобщи, че има шанс пожарът между Белица и Бисер да бъде овладян до обяд. Гасенето на другия пожар обаче най-вероятно ще продължи през целия ден. Тежка техника помага в гасенето. Помагат и огнеборци от Кърджали.

Вчера във Вълче поле изгоряха няколко постройки. Кметът на Любимец Анастас Анастасов каза, че пожарът е причинен от жена, която е чистила огнище и е изхвърлила горещи въглени. Силният вятър е разпалил бързо огъня. Повредени са две къщи и три-четири селскостопански постройки, в които не живеят хора. Нещата са овладени, опасност за хората в селото няма, каза Анастасов.

Вчера бе потушен и пожар край село Момково, Свиленградско. Въпреки бързата намеса на огнеборците пламъците са достигнали до три двора в единия край на селото. Преди да бъдат изгасени са нанесли щети на две оранжерии и една плевня.

Усложнена е обстановката и в гората на панагюрското село Елшица. Хиляди декари бяха обгърнати в огнения капан, въпреки че пожарът е локализиран. Целият периметър на бедствието беше обходен и обработен с вода, по въздух. За това помогнаха три военни хеликоптера на авиобазата в Крумово. Две са критичните точки на стихията. Пожарът край Елшица е локализиран, но постоянно се появяват нови огнища. Евакуирани хора няма, няма и пострадали къщи, но са засегнати хиляди декари гора.

В Средна гора пламъците обхванаха вили в старозагорското село Пъстрово. Вчера в рамките на четири часа пожарът в населеното място беше овладян, продължава гасенето по склоновете на Средна гора.

Екипите са разпределени по целия фронт, основно западно. През нощта на няколко пъти имаше пориви на вятъра, който вдига огъня върхово, където са основно боровите масиви. Екипите, които пристигат от Чирпан и Стара Загора ще бъдат доразпределени на местата, които са най-опасни. Идеята е в рамките на обедните часове да заградим изцяло произшествието“, обясни пред bTV дир. на РС ПБЗНС Област Стара Загора комисар Стоян Колев.

Площта на пожара е около 1700-1800 декара. Горят смесени гори.

„Проблемът е, че те на много места са непроходими, както и вятърът“, добави комисар Колев.

Секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов обясни, че е обявено частично бедствено положение в село Пъстрово.

По първоначален оглед са изгорели пет имота.

„Още в седем населени места имаше пожари вчера, които не бяха с мащабите в село Пъстрово. Има две изгорели къщи – една в село Преславен и една в село Съединение“, заяви областният управител на Стара Загора Иван Чолаков.

Още от България


loading...