Мария Петрова

Поредна тъжна вест разтърси българския спорт. Почина бащата на трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова – Димитър Петров.

Скръбната вест съобщиха от Българската федерация по художествена гимнастика:

„С дълбока тъга съобщаваме, че почина бащата на трикратната ни световна шампионка Мария Петрова Димитър Петров. Той беше дългогодишен треньор по спортна гимнастика – жени в град Пловдив. Беше треньор и на национални състезателки.
Българската федерация по художествена гимнастика изказва своята подкрепа към Мария Петрова и на семейството и в този изключително тежък за тях момент!
Съболезнования, Мария!
Бъдете силни….
Поклон! Почивай в мир, Димитър Петров!“

Личната скръб през годината за Мария Петрова е огромна, тъй като през август почина и легендата на българския футбол, бисерът на вратарския клан Михайлови – Бисер Михайлов, баща на съпруга на Мария – Борислав Михайлов.

Мария Петрова е цяла ера в художествената гимнастика. Една от четирите в цялата история на този спорт, която ще остане завинаги изписана със златни букви, пише Лупа.бг.

Допреди няколко години само и единствено две българки бяха ставали три пъти поред световни шампионки. Това бяха Мария Гигова (1969, 1971, 1973) и Мария Петрова (1993, 1994, 1995). Към тях се присъединиха новите звезди на гимнастиката Евгения Канаева (2009, 2010, 2011) и Яна Кудрявцева (2013, 2014, 2015).

Мария е последната голяма шампионка на България в индивидуалната надпревара. Последната грандиозна шампионка, която няколко години наред смазваше противничките си. Трите поредни европейски и трите поредни световни титли говорят красноречиво за годините, в които Петрова беше с класи над останалите. Екатерина Серебринская и Амина Зарипова всеки път опитваха да се качат на най-високото стъпало на почетната стълбичка, но оставаха в подножието.

Голямата болка на Мария… Беше изключителен фаворит за олимпийската титла на Олимпиадата в Атланта, но сбърка и остана на пето място. Такъв е животът, такава съдба й бе отредил. Както четири години преди това – в Барселона, когато на съчетанието с обръч ципът на трикото й се отвори на гърба, за което намалиха оценката й.

Още от България


loading...