Мартин Димитров Панорама

Ще направим всичко, което зависи от нас, за промяна на Конституцията и България да бъде с друг обществен договор. Това заяви Мартин Димитров от ПП-ДБ в предаването „Панорама“ по БНТ. Попитан струва ли си конституционното мнозинство с ДПС, Димитров напомни, че и през 2015 г., когато Христо Иванов напусна правителството на ГЕРБ, са преговаряли с всички.

„Не можем да кажем на дадена група: „пратете ни ей тия хора да преговаряме, защото тях ги харесваме“. Това, че ДПС прецениха да пратят в конституционната комисия Пеевски не беше правилен ход, затова аз съм гласувал против, моята група гласува „против“ и „въздържал се“.

По думите му трябва да се търси съгласие с всички партии, защото по този начин се решава безконтролността.

„Имахме два пътя – единият беше да продължат служебните кабинети на Радев, което създаваше огромен риск политическата криза да се задълбочи и стане институционална – такъв беше планът очевидно. Вторият път беше много трудно да направим правителство, което обаче да запретне ръкави и да започне да работи веднага“.

Убеден е, че са тръгнали по правилния път и напомни за проблемите с бюджета, регулаторите и забавянето на Плана за възстановяване. Някой трябва да извади държавата от това тежко положение и да я вдигне на крака, коментира депутатът.

По отношение на бюджета е приет подходът на ПП, според който дефицитът ще бъде до 3% и тази, и следващата година, посочи Димитров.

Попитан как ПП-ДБ ще реагират на поискания имунитет на Бойко Борисов, Мартин Димитров посочи, че съдебната реформа, която прокарват, предполага „всекиму своето“.

„По конкретния казус има процедура на парламента. Те са няколко искания за имунитет към различни парламентарни групи. Ако тези хора не преценят да си дадат имунитета, парламентарната практика е да се направят се 7-8 комисии, които преглеждат всички документи и тогава се преценява с гласуване“.


loading...