Маската невъзможна

”Маската невъзможна” – ново разследване на Антикорупционния фонд търси отговори на няколко въпроса, които започнаха да вълнуват обществото ни, след като епидемията от COVID-19 настъпи у нас, пише сайтът Frognews.bg. Бяха ли адекватно защитени медиците на първа линия и колко струваха маските? Бяха ли изхарчени ефективно парите на данъкоплатците?

Припомняме, че в началото на епидемията България и Обединените Арабски Емирство извършиха бартер на стоки. Правителствен самолет замина за Дубай, а в него бе и министърът на икономиката Емил Караниколов. Беше обявено, че страната ни ще получи предпазни средства и храна. В крайна сметка се оказа, че сме получили фурми от Дубай, чието количество бе значително по-голямо от това на медицинските консумативи, нужни за борбата с инфекцията.

Защитните маски са дефицитна стока още от месец февруари, а медици алармираха за липсата на лични предпазни средства, припомнят от АКФ.

Хронологията на събитията показва, че премиерът Борисов още в началото на епидемията у нас свика спешна среща с текстилните производители, на която бе разпоредено да започне шиене на маски. В бази на производители имаше и посещения.

Адекватна ли бе реакцията и най-важното – какво показват документите и защо институциите избягват да отговарят на конкретни въпроси?

Вижте видеото на „Антикорупционния фонд“:


loading...