студенти

Първата задължителна матура е по български език и литература и ще започне в 8,30 ч. днес. 46 661 души са заявили желание за участие в този изпит. Между две различни теми ще избират зрелостниците – в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение.

Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

До 17 май 2022 г. се издаваха служебни бележки за допускане до матурите, в които се посочват сградите и залите за полагане на съответните изпити.

Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност, служебната бележка.

Пише се само с черен химикал.

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май тази година също от 8,30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници.

Припомняме, че днес се провежда и протестът на превозвачите. Да е поне след 8.30 часа заради матурата по български на зрелостниците помоли по-рано министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в официално писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова.


loading...