машинното гласуване

Изненадващо, депутатите не само върнаха хартиените бюлетини, но и отмениха машинното гласуване. Предложението дойде от ДПС. Според него, от местните избори догодина нататък ще се гласува само с хартии, като те ще бъдат сканирани и броени машинно.

Това предложение не бе прието на ниво комисия. На пленарното заседание днес обаче то бе одобрено, очевидно, след договорка между ГЕРБ, ДПС и БСП.

От дебата стана ясно, че с машини и хартия ще се гласува, ако има предсрочен парламентарен вот преди местните избори, който се пада да е през есента на 2023 г. След 2023 г. обаче машините, с които гласувахме на последните няколко избора, ще отпаднат.

Заради настъпило объркване депутати от ДПС и ГЕРБ разясниха от парламентарната трибуна, че тези доуточняващи корекции в Изборния кодекс (ИК) предстои да бъдат гласувани по-късно през деня. Народното събрание (НС) удължи заседанието си до окончателното одобряване на промените в кодекса. То продължава и в момента.

От „Продължаваме промяната“ изразиха остро недоволство от развитието на ситуацията. Съпредседателят на партията Асен Василев се възмути, че машините, за които държавата изхарчи милиони, ще бъдат изхвърлени.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ не се съгласи с тълкуването, че машинният вот се премахва, а се връща изцяло хартиеното гласуване. Според него щом бюлетините ще се сканират и броят от електронно устройство, то това означава, че всъщност ще се гласува само с машини, съобщава Флагман.

Още за Политическата криза


loading...