машинно гласуване под въпрос

Не само гласуването в чужбина, а цялото машинно гласуване е под въпрос, стана ясно след разговор в МС между служебния премиер Стефан Янев и шефа на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров, информира Сега.

Тодоров беше поканен в Министерски съвет заради казуса с невъзможността на компанията да достави нови 1500 машини за изборите на предложената от ЦИК цена от 6.5 млн. лева. „Сиела Норма“ поиска 14 млн. и ЦИК прекрати процедурата. От ЦИК заявиха, че ще се справят с наличните 9600 машини, въпреки че така вероятно в чужбина няма да се гласува с машини.

Така обаче не се стигна до решение на друг важен казус – кой ще поддържа наличните 9600 машини за вота на 11 юли. Директорът на „Сиела Норма“ обяви, че е предложил на правителството в случай че не бъдат закупени новите машини, да се ангажират с поддръжката и логистиката на сегашните устройства и поясни, че тогава ще могат да се вместят в средствата, с които ЦИК разполага, а именно 6,5 млн. лева без ДДС. Шефът на фирмата коментира, че очаква МС да вземе бързо решение.

Тодоров напомни, че „Сиела Норма“ все още не е получила парите от доставката на предишните 9600 машини, но по договор това трябва да се случи най-късно до 25 юни. Плащанията по този договор са в размер на 43 млн. лева.

В Изборния кодекс, приет от 45-ото НС, бе записано, че на 11 юли трябва да се гласува само с машини, а ако някъде това е невъзможно, може да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Виж още:Румен Радев: Лидерът на ДПС трябва да преосмисли понятието „родина“Лидерът на ДПС трябва да преосмисли понятието „родина“. Това каза президентът Румен Радев пред журна…Jun 8 2021skafeto.com


loading...