Медицински сестри протест

Медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Представители на медицинските сестри се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев, а друга част от протестиращите блокираха движението пред сградата на министерството на бул. „Мария Луиза” и в двете посоки с жива верига, съобщиха БНТ и Дарик нюз.

Медицинските специалисти, които влязоха преди повече от 2 часа на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, пък отказват да напуснат ведомството. Те са готови да останат вътре докато държавата не започне реална работа по реформата в здравеопазването колкото и дълго време да отнеме това.

Медицинските сестри настояват за стартово възнаграждение равно на 2 минимални заплати. Те не вярват, че заплатите им ще се увеличат с обещаните над 200 милиона лева за болнична помощ в бюджета на здравната каса за 2020-та година.

„Искаме основна промяна, откъдето ще се качат и заплатите ни, което не е за пренебрегване. Сега заплатите ни зависят от броя на преминалите пациенти, трябва да се молим за колкото се може по-болни хора“, заяви Елена Якшева от Стара Загора.

Лекарите специализанти не са съгласни с с наредбата, която определя реда за специализацията им. За тях основен проблем е идеята да работят три години в лечебно заведение по избор на Министерството на здравеопазването. Ако откажат, ще трябва да връщат държавната субсидия. Среща между специализантите и здравния министър ще има в началото на ноември.Балонът с обещания се спука: Признаха, че заплатите на медицинските сестри няма как да станат 950 лв.На този етап няма как да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от…Oct 13 2019skafeto.com

Нинова: Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри? Сега няма как да се скриете зад някой главанакГ-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри – този път няма как да се скриете зад някой главанак…Oct 4 2019skafeto.com

loading...