Най-добрите български ученици по физика спечелиха 4 бронзови медала и почетна грамота на Международната олимпиада по физика. Най-престижният турнир за годината се проведе в Япония от 10 до 17 юли.

Петимата български гимназисти премериха знания с 394 ученици от 82 държави. Бронзовите медали спечелиха Маргулан Исмолдаев (12 клас, МГ Варна), Йово Йовчев (11 клас, ПЧМГ), Румен Димитров (11 клас, СМГ) и Баян Гечев (11 клас, СМГ), а Владимир Миланов (12 клас, НПМГ) заслужи почетна грамота. Техни ръководители бяха проф. дфн Мирослав Абрашев (Физически факултет на СУ) и доц. д-р Нено Тодоров (Физически факултет на СУ).

Олимпиадата се проведе в два кръга, като на първия учениците се състезаваха върху две експериментални задачи, а на втория кръг – върху три теоретични.

Българският отбор по физика се избира измежду десетте ученици, представили се най-добре на Националната олимпиада във възрастова група 11-12 клас. След това се провеждат допълнителни контролни работи за определяне на окончателния състав на отбора.

Ето и повече за българските ученици:

Маргулан Исмолдаев е ученик в 12 клас в МГ „Д-р. Петър Берон“ във Варна и за втори път е част от националния отбор по физика. Той започва да се явява на състезания по математика в 1 клас, а от 7 клас се интересува от физика. Маргулан е един от изявените олимпийци по природни науки на България и има редица призови класирания на международни състезания. Той е носител на 3 златни медала от Международната олимпиада по астрономия, печели злато и 2 сребърни отличия от Международната по астрофизика, сребро от Международната олимпиада по физика, сребро от Европейската олимпиада по физика, злато и сребро от Жаутиковската олимпиада и злато, сребро и бронз от Балканската олимпиада по физика.

Баян Гечев е ученик в 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“, София и за първи път е част от отбора по физика. Той започва да посещава школи по физика още от 8 клас. Миналата година печели бронз от Европейската олимпиада по физика и сребро от Международната олимпиада по астрофизика. Тази пролет той спечели бронз и от силния турнир Romanian Master of Physics.

Йово Йовчев е ученик в 11 клас в ПЧМГ, София и за първи път е част от националния отбор. В 7 клас започва да посещава състезания по физика. Йовчев тази година спечели сребърен медал от Жаутиковската олимпиада, а на Romanian Master of Physics печели почетна грамота.

Владимир Миланов е ученик в 12 клас в НПМГ и за първи път е избран в националния отбор за международната олимпиада. Той започва да се интересува от физика и астрономия още в 8 клас. Тази година той участва на Romanian Master of Physics, където печели бронзов медал.

Румен Димитров e ученик в 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“, София и също за първи път е избран в отбора по физика. Той се захваща с физика в 8 клас, мотивиран от учителя си Илиян Илиев. Румен е участвал на Европейската олимпиада по физика и печели сребърен медал от Балканската олимпиада по физика.

През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика и България участва във всички издания на олимпиадата. Броят на държавите участнички обикновено е около 85.


loading...