Международния прес институт

В писмо Международния прес институт пита премиера Бойко Борисов, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, вътрешния министър Христо Терзийски и омбудсмана Диана Ковачева се изразява поредно притеснение за медийната среда в България и натиска, под който са подложени журналистите в страната.

Позицията е разпространена и от Глобалната мрежа за медийна свобода (The Global Network for Press Freedom). В нея се обръща внимание на случаите на полицейско насилие върху журналисти и представители на медиите по време на протестите срещу правителството. Цитирани са имената на журналиста Димитър Кенаров и фоторепортера на Франс прес Николай Дойчинов, които пострадаха по време на антиправителствените демонстрации на 2 септември.

Международният прес институт изразява и притеснение за рестриктивните мерки за достъп на журналисти в сградата на бившия Партиен дом. Над 60 журналисти от различни български медии са изпратили подписка до председателката на парламента Цвета Караянчева да свали ограниченията, се казва в позицията.

Според Международния прес институт всички тези случаи подкопават способността на журналистите да вършат своята работа при отразяване на протестите, без да се страхуват за своята безопасност и свобода. А също така застрашават и правото на обществото на информация, като ограничават достъпа на медиите до депутатите в парламента.

„Българските власти трябва да предприемат незабавни действия за отстраняване им“, призовава организацията.


loading...