Резултатите от матурите мерки в училищата

С новата заповед на здравното министерство отпадат всички мерки в училищата, това означава, че всички ученици трябва да се върнат изцяло в клас, освен тези, които подадат молба за индивидуално обучение. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков в интервю за БНТ.

„Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия. Ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията, но за момента всичко отпада“, допусна министърът.

„За нас беше ключово да минем през последната вълна максимално меко, единствено между двата срока дадохме почивка на учителите и учениците. В случая не мисля, че можеше да мине по-добре“, смята министърът.

Министърът на образованието съобщи, че българската образователна система може да си позволи да приеме до 63 000 украински ученици. До петък са подадени 365 молби от украински ученици, от тях близо 100 деца вече са записани в български училища.

„Проблемът е, че тези хора още не са решили какво да правят, тяхната мечта е да се върнат обратно и да си възстановят живота. Тепърва ще се развива този процес, ние сме готови за хиляди деца, които искат да се включат в нашата образователна система“, обясни министър Денков.

Основният риск с украинските ученици е с имунизационния календар, който е различен от българския, призна просветният министър. Затова просветното и здравното министерство са се разбрали, че децата ще влизат в училище, но след като получат необходимите ваксини.

Засега няма да има промяна в учебните графици, ще се използват последните две седмици до 30 юни за допълнителна работа с учениците.

С приемането на бюджета средствата за образование бяха повишени около 550 млн. лв. Миналата седмица са качени 21 програми в областта на образованието, които вече са „опаковани“ и могат да се насочат към училищата.

„Това са парите за образованието, те няма да се променят. Правим разчет за това какви допълнителни средства ще ни трябват за приемане на украинските деца. Зависи как се развие войната, дали ще има съществено увеличение на броя на децата. Ако останем на това ниво, на което сме в момента, прекрояване на бюджета в нашата сфера няма да има. Ако ситуацията се затегне месеци наред, може и да се наложи актуализиране“, коментира министър Николай Денков.

Виж още:НОВО 20: Маските остават на закрито и в транспорта?Прибързана може да се окаже радостта на антиваксърите и антимаскърите от вчера с новината за отпадан…Mar 27 2022skafeto.com


loading...