мерки по навик

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Към момента за радост няма предпоставки за нова COVID вълна у нас. В това увери заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов за това дали сме изправени пред нова COVID вълна и какви вируси циркулират у нас след пандемията, пише News.bg.

Той обясни, че в момента сме на полегат режим, свързан с разпространението на COVID-19 – няма резки движения нагоре и няма резки движения надолу, като заболелите и тестваните са много нисък брой, но и заетостта на интензивните легла също е малка – между 2 и 4% за периода.

По навик като че ли хората спазват противоепидемичните мерки, но това избледнява, отпускат се и започват да не ги спазват. Хората смятат, че опасността е отминала, но навикът за миене на ръце, проветряване и дезинфекция също остава. Има едно прилично отношение към мерките и спазването им както за коронавируса, така и за грипа, коментира Златанов.

Той увери, че болниците са готови да се справят с евентуална COVID вълна, като се поддържат разширените легла като в най-големия пик на COVID епидемията. Има готовност за разкриване на допълнителни неинтензивни легла при необходимост. Болниците са снабдени с всички необходими медикаменти за лечение на инфекцията, има достатъчно легла, достатъчно кислород, рентгените и скенерите също са готови, увери зам.-министърът на здравеопазването.

По отношение на грипа Златанов отбеляза, че в момента у нас циркулира грип „А“ (H3N3). Предпазването от този тип вирус са превантивни мерки по отношене на разпространяване на заразата и грипа. Добре е да се носи маска, да има редовно проветряване, доброто хранене, приемането на витамини, физическите упражнения и чист въздух, посъветва Златанов. Ако нещата не вървят на добре, е хубаво навреме да бъде потърсен личният лекар, за да се предотвратят тежки усложнения, каза той.

Златанов добави, че не може да се каже, че след коронавируса имунитетът е намалял трайно. Имунитетът е динамичен фактор – намалява се и се повишава. Няма такова понятие понижен имунитет заради коронавируса. Не бива да се притесняваме от нивото на имунитет, увери Александър Златанов.


loading...