Методиев Къде са парите офанзива Радев КПКОНПИ началника на кабинета на Нинова

Бившият началник на кабинета на президента Калоян Методиев изригна след доклада на финансовия министър Росица Велкова, която призова всички министри да орежат разходите с 20%, като в документа изложи всички рискове, пред които е изправен бюджетът на държавата. „Служебният кабинет вече управлява по-дълго от последния редовен. Еднолично и безконтролно. Изтекъл в медиите доклад на Министерство на финансите буди безпокойство“, алармира някогашната дясна ръка на Румен Радев.

Министър Росица Велкова твърди, че България е изправена пред свръхдефицит и трябва да иска заем от Международния валутен фонд. Правителството на Радев иска рязане на всички разходи, замразяване на доходите, отпадане на намалените данъчни ставки за ДДС, рязане на разходите за издръжка на държавната администрация с поне 20 % и други крути мерки, припомни Методиев.

Бившият шеф на кабинета на президента попита: Къде са парите? При положение, че държавните приходи растат при инфлация.

Методиев припомни, че докладът на Велкова е доклад на същото служебно правителство, което от 2 август насам:

– Увеличи навсякъде бордовете на държавните фирми два и половина пъти и разду администрацията (свърхназначения на кадри, което не е работа на служебен кабинет)

– Махна тавана на възнагражденията в тях и вече може да има заплати над 15-20 хиляди лева на месец

– Оперира безразборно с държавните имоти на територията на цялата страна в ущърб на бюджета (десетки журналистически разследвания)

– Води дела със стотици хора, които изволни неправомерно от държавната администрация (свръхобезщетенията за уволнените ще са за милиони)

– Не внесе бюджет, въпреки предупрежденията за финансов колапс

– Използва държавните ресурси като бащиния, за скъпи командировки и за намеса в изборите

– За броени месеци източи държавните дружества (емблематичен пример е Ел Би Булгарикум)

Некадърността и корупционността на служебния кабинет докараха дотук държавата, заключи Методиев.


loading...