мечката от Белица

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Осъдена на смърт мечка предизвика вълна от подкрепа в социалните мрежи. Звярът влезе в новините, след като нападна тръгнала за гъби жена край Белица на 2 юли. Три дни по-късно Земеделското министерство издаде разрешително за отстрел на животното. Това отпуши народния гняв. Последваха редица подписки и петиции в защита на мечката, а днес се организира и протест пред кметството в Белица.

Само за броени дни мечката получи такава подкрепа, за каквато повечето кандидат-депутати в насрочените за неделя избори могат само да мечтаят, пише „Марица“. Близо 40 000 души се подписаха в подкрепа на правото на живот на рунтавата любимка.

На първо четене причината за решението за екзекуция изглежда основателна предвид фактите. Жена бере гъби в района на парка за танцуващи мечки, когато изневиделица е атакувана от дивото животно. Следва боричкане, което за малко не завършва фатално. Берачката е надрана и нахапана, с дълбоки рани и зверски уплах. Настанена е в болница, където лекарите я закърпват, но шокът остава.

Страховитата история се върти по всички телевизии, репортери прииждат в шубраците. Там се изсипват и представители на куп институции. Зам.-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева, директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов, шефът на РИОСВ – Благоевград Ангел Георгиев и експерти от МОСВ. Лесничеи и представители на местната власт в Белица също са на крак. Заключението на специалистите е, че най-вероятната причина за нападението от мечката е, че тя е била уплашена от хората, хукнали да берат гъби в местността Адрианов чарк.

Намерено е мястото, където мечката е нощувала – вероятно е било временно леговище. Несъзнателно скъсена дистанция между пострадалата и животното е предизвикала агресията. По това време в социалните мрежи вече пламнаха яростни дискусии докъде може да се месим в природата и кой на кого пречи и си търси белята.

„Ако някой ти нахлуе в къщата, ти няма ли да му посегнеш“, негодуват защитниците на мечката. Основният им аргумент е, че вместо към нея, властите трябва да са безпощадни към нарушителите в природата. Береш гъби и притесняваш животните – глоба. Хващаш бракониери, веднага ги изправяш пред съда. Стреснат от народния гняв, кметът на Белица Радослав Ревански, който подаде искане до МЗХГ за издаване на разрешение за отстрел, също взе да обяснява, че хайки за убиване на звяра няма да има.

„Разрешителното не променя с нищо процесите. Мечката е жива и здрава и далече в гората. Нагоре в гората е забранено да се влиза с оръжие. Само да разбера, че някой се изкушава и отстрелва забранени видове, лично ще сезирам прокуратурата”, обърна палачинката Ревански.

Така масовата подкрепа донесе и амнистия за мечката. С уговорката, че няма пак да нападне човек. Което е доста абсурдно, защото никой не може да гарантира при следващ инцидент дали виновникът ще бъде същото животно.

„В региона на Белица предполагаме, че има няколко мечки. Не можем да кажем за коя точно става въпрос”, коментира казуса управителят на Парка за танцуващи мечки Димитър Иванов. В предизборната суматоха обаче е сигурно, че никой няма да посмее да посегне на мечка с електорат, който може да надхвърлят едва десетина партии у нас.

Имунитет, за който вероятно мечтаят и доста клиенти на Темида, които се появиха в предизборните листи. Лошата новина за тях е, че у нас политиците отдавна се смятат за много по-голяма напаст и от стръвниците.