мечката

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Издадено е разрешение за отстрел на мечката, която нападна жена край Белица миналата седмица. Според горски експерти, след инцидента тя е опасност за всеки посетител в гората, съобщиха от Министерството на земеделието и храните пред БНТ.
След тежкия инцидент, при който жена беше нападната от мечка, днес се проведе среща между жителите на община Белица, заедно с представители на Регионалнатата екоинспекция и специалисти от Асоциация „4 лапи“.

Експертите дадоха съвети как хората да реагират при среща с мечка, като най-важните от тях са да запазване на самообладание, да не се показва страх пред животното, да не се бяга при срещата с него, защото това активира неговия хищнически инстинкт, да се отстъпва плавно назад, за да може то да продължи по пътя си.

Кметът на Белица: Ние не сме убийци, няма да убиваме мечката

„Ние не сме убийци, взел съм решение – няма да правим хайки и да убиваме мечката.“ Това заяви пред Труд Радослав Ревански, кмет на община Белица.

„Министерството на земеделието е издало разрешение за отстрел, но това чисто юридически означава, че ако някой се срещне с дивото животно в гората, може да стреля, ако е заплашен живота му. Но аз няма да допусна да се стигне до преследване на животното. Напротив, трябва хората да се научат да се пазят. Ако убием мечока, ще стане въстание в Белица, ние също като хилядите хора не желаем да убиваме, важното е, че нападнатата жена е жива и здрава. Сега ще обучим хората как да се пазят в гората, ще вдигнем хранилките на по-високо място, за да може да дадем шанс мечката сама да се оттегли от района, в който жителите на Белица берат гъби и билки“, разказа кметът Ревански. Той заяви, че е чул всички молби за помилване на животното и смята, че наистина няма нужда да се стигне до стрелба и преследване.

Виж още:Мечка нападна гъбари край Белица, транспортираха нахапана жена в болницаМечка нападна жена в гората над Белица. С разкъсвания по тялото пострадалата е транспортирана в болн…Jul 2 2021skafeto.com