мигрантите от Афганистан

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Министерството на външните работи на талибанското движение, което контролира Афганистан, призова българските власти да накажат виновните за смъртта на мигрантите от Афганистан. „Искаме всички международни организации и особено страната домакин да арестуват и поставят трафикантите в ръцете на закона“, казаха талибаните в изявление, разпространено до афганистанските медии в неделя, цитирано от „Интерфакс“ и РБК.

Телата на 18 нелегални мигранти от Афганистан, починали в резултат на задушаване, бяха открити в изоставен камион край село Локорско , недалеч от Околовръстния път на София. Вътре са били натоварени 52-ма мигранти от Афганистан, които са пътували към Великобритания, Германия и Франция. Те са били натъпкани в укритие, изградено в долната част на превозното средство под товара от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него. 34-имата полузадушени бяха хоспитализирани в различни лечебни заведения в столицата. Задържани бяха 7 човека.

В изявлението си Министерството на талибаните изразява съболезнованията си на семействата на жертвите и призовава хората да не се доверяват на измамници и контрабандисти.

Част от обвиняемите по случая са дали подробна информация за схемата пред разследващите. Това пък стана ясно от думите на Христо Кръстев, зам.-градски прокурор, казани по Нова тв.

„Вчера бяха разпитани обвиняемите и част от тях дадоха подробни обяснения по повод престъпната схема, организацията, трафика на мигрантите от турската граница през България към Сърбия. Повечето неща ги знаехме и те се подкрепят от другите доказателства”, каза Кръстев. Той не пожела да влезе в детайли заради разследването.

В Бургас обаче днес ще бъде извършен следствен експеримент. По думите на прокурор Кръстев случаят е част от трансгранична престъпна дейност. А ръководителят е имал връзки в Турция и Сърбия. Разпитани са и мигрантите, които са в състояние за това. Те са разпознали част от лицата.

„Тайникът е бил за около 40 човека. Във въпросният ден, най-вероятно от алчност, са качили 52 човека”, каза Кръстев.

Продължава издирването на още един човек, издадена е европейска заповед на арест. Разследващите смятат, че е напуснал страната веднага след като е разбрал какво се е случило.

Трагедията се е случила основно заради алчност и глупост. Това пък каза следователят от Националната следствена служба Мариан Маринов по БТВ. Той е един от разследващия екип и е разпитвал един от арестуваните. Следователят обясни, че става дума за изпълнители и че организаторите все още не са ясни.

Следователят обясни, че по разказ на единия от заловените, който и е получил най-млаката сума за участието си в превоза, става дума за бригада, която е монтирала тайниците в камиона. Една от причините за смъртта на мгрантите е непрофесионално направената вентилация.

Маринов обясни, че неграмотността при изработката на клетките е довело да гибелта на хората. „Тайниците са направени от много добри материали. Целта е била неутрализиране на термокамерите по границите. Ние сме задържали така наречените “мулета”. Водещата причина е алчността. Другите причини са глупостта и неграмотността. В такава клетка не може да се напъхат 26 души. Тя е много здрава и няма как да я разбият. А са се ритали, за да се опитат да излязат“, каза още Маринов.
Той разказа и че по сега известното, всеки от мигрантите е дал по 7000 евро и то само за прекарването на територията на България.

„Водачите не са знаели, че хората загиват. Тези хора са си броили минутите си. 7 часа са преседели. Това е нечовешко. Трагедията за оцелелите е, че са се прегръщали със своите мъртви другари. Едно от лицата твърди, че е дал 7 хил. евро, за да бъде превозен до Германия.“, заяви Мариан Маринов.

Междувременно стана ясно, че спокойно е преминала нощта за пострадалите мигранти, настанени в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Само един от мъжете продължава да е под интензивно 24-часово наблюдение и лечение. Другият вече е преместен в токсикологията на „Пирогов“, съобщиха от лечебното заведение. Така общо 5 мъже и едно непълнолетно момче са настанени в токсикологията. Дежурният лекар съобщава за подобрение в общото състояние на пациентите. Изключение прави само пациентът в реанимация.

Посланикът на Афганистан за мигрантите:
Те нямат избор и предпочат да са в камиона

„Знаете ли, те нямат избор. Представете си държава, в която на практика животът е невъзможен. Младите хора искат образование, работа, бъдеще. Да помагат на родителите си. Те нямат тази възможност. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в затвора или те разстрелват. И при тези условия, те предпочитат да бъдат в камиона, отколкото да привикнат към това, което се случва в Афганистан“, разказа пред Нова тв д-р Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България.

Той научил за трагичния инцидент край Локорско в петък около 16:00 ч.. Не знае обаче повече от това, което е известно навсякъде.

„Вашите власти ни уведомиха. Но искам да благодаря за бързата им реакция. И за това, че успяха да окажат в кратко време помощ на оцелелите. Шестима от тях са в по-тежко състояние и, дай Боже, да се оправят. Останалите хора са още в шок. Но ми престои среща с тях в болница“, обясни д-р Сайфи.

„Като повече мигранти, които пристигат, те нямат документи. Идват без паспорти. Доколкото ни съобщиха нито един от тях няма документи. Но ние си имаме свой начин, който да ги идентифицираме – дали са афганистанци, или не. След разследването, което българските власти направят, и ако е нужно, ние също ще отидем на място да ги идентифицираме. Но това не е толкова трудно“, обясни посланикът.

„Готови сме да окажем всякаква помощ, но останалото зависи от българската власт. Знаете, че колкото и да се полагат усилия за укрепване на границата, потокът от нелегални мигранти не може да се пресече на 100%. Например тези 18 души, които са загинали, ние можем да информираме техните семейства в Афганистан, да намерим средства и да помогнем за транспортиране на телата им в Кабул. Но за останалите мигранти – те са в ръцете на българската власт, тя ще реши дали ще останат тук, или ще бъдат върнати. Но ситуацията там е такава, че ако ги върнат обратно, те ще загинат. Защо са стигнали дотук? Замислете се! Има причина. Няма работа, образование – няма, цари пълна дискриминация спрямо жените, а и не само. Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион с ясното съзнание може да се задушат и да не оцелеят“, коментира посланикът.

Според него за да тръгнат всеки от тях е продал дома си или е взел заем.

„Тези трафиканти взимат огромни пари, често лъжат хората, които бягат. Оставят ги по пътя. Това не е първият случай и не се случва само в България. В Иран също има много такива случаи, в Турция – също. И в Сърбия. Прибират си парите в джоба и изчезват“, разказва д-р Сайфи.

Още от България