надежда черната кутия

Изтребител МиГ на българските Военновъздушни сили е паднал в морето край Шабла при изпълнение на тренировъчна задача по време на военните учения „Шабла 2021“, съобщиха от Министерство на отбраната.

Самолетът е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00.45 ч. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента. Медиите ще бъдат информирани своевременно за хода на издирвателната операция, допълват от военното ведомство.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено. Причините за падането на военната машина засега остават неясни, пише Дир.бг.

Тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“ започна в понеделник. В него участваха повече от 2000 военнослужещи от въоръжените сили на България и на САЩ. Директор на стрелбите бе заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Бойните средства, с които българските ВВС участваха в „Шабла 2021“, включват зенитно-ракетните комплекси /ЗРК/ С-75М „Волхов“, С-125 „Нева“, 2К12 „Куб“ и преносимия зенитно-ракетен комплекс /ПЗРК/ „Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмовите самолети Су-25 и вертолетите Ми-24.

При откриване на учението от МО съобщиха, че изтребителите МиГ-29 ще изпълняват стрелби по мишени с управляемото ракетно въоръжение и с използване на бордното артилерийско въоръжение. Самолетите Су-25 и хеликоптерите Ми-24 ще атакуват надводни морски цели с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение.

Още от България


loading...