Коронавирусът е основната причина за случващото се в момента, с очакването за световна рецесия, той е причини за колебания и притеснения, коментира пред БТВ Милен Велчев, министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски 2001-2005 г.

Очевидно е за всички че водещите икономики ще са в рецесия поне първото полугодия, въпросът е колко дълго ще продължи, добави той.

Според него, много рядко правителствата са виновни за икономически кризи, които идват с времето си, въпреки че хората са склонни да обвиняват правителства.

Нещата започват с Китай, защото световното производство на почти всички стоки и доставки са свързани, а Китай е работилницата на света и неминуеми компоненти за други страни не се доставят при подобни ситуации.

Прогнозата в краткосрочен план е за спад, не се знае точно с колко процента, но по-важно е кога светът ще се върне към нормалния си ритъм.

По думите му, Кристин Лагард може да се окаже права, за съжаление, няма инструменти за справяне с такава ситуация, особено в Европа.

Единствено може да се разчита на фискалната политика, изразходване на повече пари от правителствата, важни са координираните действия на всички правителства в Европа, няма да има резултат само на една или две държави.

Велчев добави, че това е важно решени, как да се изразходват пари и да се омекоти удара, решението е на всяко едно правителство обаче, колко и какви пари може да отдели.

България е като лодка вързана към големия европейски кораб, въпросът е дали ще бъдем влачени за въже или ще се качим на кораба.

Рискове за еврото и България ще има само, ако има негативни процеси в България, няма проблем да се запази курса на лева.


loading...