Минеков Обретенова

С взаимни обвинения, двустранни прекъсвания и високо напрежение премина интервюто на водещата Надя Обретенова и министъра на културата Велислав Минеков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Проф. Минеков беше в националната телевизия, след като поиска право на отговор след участието там на генералния директор на медията Емил Кошлуков, от когото министърът на културата се почувствал засегнат, наклеветен и обиден.

Повод за скандала между Минеков и Кошлуков стана прекъсването на предаването на Георги Любенов, за да се излъчи пресконференция на ГЕРБ. По този повод вече седмици служебният министър на културата, генералният директор на БНТ и журналистите в телевизията си разменят писма с обвинения.

„Не получих правилния отговор от генералния директор, получих писмо в разказвателна форма. Разбрах, че това е редакционна политика на телевизията… Дали БНТ е национална телевизия или телевизия на генералния директор? „, каза министър Минеков и попита:

„Може ли генералният директор на БНТ през ден да се появява в ефира ви, за да ни осведомява за своите чувства? Ако бяхме в нормална държава, той нямаше да разказва за своите чувства, а щеше да си подаде оставката.“

Той коментира още: „От Управителния съвет на БНТ има много странни твърдения, че съм представил журналистите от БНТ като терористи и престъпници. Лъжа е, че съм казвал подобно нещо. Става въпрос за серия от лъжи. Законът не е нарушен от журналистите в БНТ, а от генералния директор“.

По време на целия разговор водещата Надя Обретенова се опитваше да зададе различни въпроси, но Минеков говореше едновременно с нея и я призова: „Както изслушахте монолога на генералния директор, така изслушайте и мен“ и допълни „за разлика от мен той не беше прекъсван“.

В правото си на отговор заради интервюто на шефа на БНТ, Минеков заяви:

„Имаше много обиди към мен от генералния директор, включително относно моето семейство и моето минало. Лъжа е, че в моето семейство е имало член на ЦК на БКП. Също така нашето семейство никога не е почивало в почивни станции. Той черпи тези лични нападки от жълти медии, а те черпят информацията си от един впиянчен бивш политик“.

Той остави на водещата на предаването Надя Обретенова „Отворено писмо“, подписано от 2500 души, предимно журналисти и интелектуалци, които искат оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и попита ще изчетат ли това искане по националната телевизия.

„Правото ми на отговор беше потиснато от Вас и мисля, че това беше целенасочено“, каза министърът на културата към водещата и добави, че журналистите в БНТ са потиснати от Кошлуков.

„Аз исках да ви задам три въпроса и след това да ви оставя да правите каквото искате, каза тя в отговор“.

„Няма никакъв смисъл от тези въпроси“, заяви в заключение проф. Велислав Минеков.
Накрая предаването бе прекъснато поради изтичане на времето.

На излизане от студиото на „Още от деня“ министърът говори с протестиращи, събрали се там с искане за оставката на Емил Кошлуков. Сред тях се забелязваха хора от „БОЕЦ“ и бивши кадри на БНТ. Пред тях Минеков зави, че ще продължи да задава въпроси.

За оставка на Кошлуков и на СЕМ се обяви и журналистът Горан Благоев, който дълги години работеше на „Сан Стефано“ 29. По думите му отговорност за действията на генералния директор на БНТ носят и онези, които са го назначили на този пост.

Протестиращите заявиха още, че БНТ не е обществена, а държавна телевизия и се е превърнала в такава поради действията на политиците.

Виж още:Кошлуков за Минеков: Той е лъжец и страхливец! Ще го съдя„Министър Минеков си позволи много тежки обвинения – че колегите са извършили престъпление и са заст…Jun 9 2021skafeto.com


loading...