Минималната заплата 2024

Броени дни, след като финансовият министър представи сметката за Бюджет 2023, синдикатите продължават да искат пари за по-висока минимална заплата. В момента минималната работна заплата е 780 лева. КНСБ искат тя да се увеличи със 70 лв. – до 850.

Бизнесът пък е притеснен дали икономиката ще расте според разчетите. Заложеният ръст на Брутния вътрешен продукт е 1,8%, но работодателите се съмняват дали това може да се случи.

Синдикатите са изчислили, че бюджетът може да поеме увеличение на минималната заплата. Те припомнят, че спрямо същия период през 2021 г. въпреки увеличенията, покупателната способност е паднала със 7%.

„Това ще струва 175 млн. на държавата за полугодието. Това са 0,22%, което кантарът не може да го улови. Това е въпрос по-скоро на политическа воля, отколкото на експертни дебати, тъй като многократно сме доказали, че ръстът на минималната заплата вдига заетостта, намалява безработицата и повишава растежа”, коментира Любослав Костов от КНСБ.

Предложението не среща съгласие в Министерството на финансите. „Знаете, че и миналата година не сменихме минималната работна заплата в средата на годината, тъй като това не е нормално. Нека така да го кажем – не може да се планира”, посочи финансовият министър Асен Василев.

Вместо това, управляващите предпочитат да се въведе механизъм за автоматично изчисление, за да не води всеки път минималната заплата да води до спорове между държава, синдикати и работодатели.

„Минималната работна заплата да е 50% от средната е заложено в средносрочната програма с датата, която беше гласувана миналата година – 1 януари 2024 г.”, добави Василев.

На този фон, бизнесът е притеснен дали ще се съберат допълнителните средства в бюджета, на които финансовият министър разчита. Аргументите им да са скептични са, че ръстът на БВП може да е по-малък от прогнозата на правителството.

„Предвид очакваната рецесия в еврозоната и вече фактическата рецесия в Германия, която е наш основен търговски партньор, напълно възможно е тази прогноза от 1,8% ръст на БВП да не се случи. Това ще постави под риск събирането на тези високи прагове, които е заложил финансовият министър”, предупреди Добрин Иванов от АИКБ.


loading...