обещаното увеличение

Минималната работна заплата ще бъде увеличена от сегашните 650 лв. до 700 лв. догодина. Увеличението бе договорено по време на преговорите за съставяне на правителство между четирите политически партии – ПП, ИТН, БСП и ДБ, предава Сега.

По-високият размер на минималната заплата бе предложен от БСП, но не предизвика никакви спорове сред евентуалните бъдещи партьори в управлението. Затова и за повечето странични наблюдатели на преговорите, които се излъчваха онлайн, остана неясен размерът на най-ниското месечно възнаграждение за догодина. За по-високата сума потвърдиха представителите на Демократична България в преговорите Георги Ганев и Владислав Панев.

Както е известно, работодателските организации силно се противопоставиха преди време на исканията на синдикатите за повишение на минималната заплата за поредна година. На фона на ковид-кризата представителите на бизнеса прогнозираха посивяване на редица бизнеси и намаляване на заетостта заради нарасналите разходи за труд.

Дали минималната работна заплата ще стане 700 лв. още от 1 януари 2022 г. е под въпрос. Както стана известно новото Народно събрание няма да успее да приеме до края на годината държавния бюджет за 2022 г. и най-вероятно през януари държавните финанси ще се изпълняват според правилата на бюджета за 2021 г.

„Не е фатално, ако новият бюджет бъде приет през януари. За първия месец на 2022 г. ще бъде ползвана 1/12-а част от актуализирания бюджет за 2021 г. По-добре да имаме достатъчно време за обсъждане и прокарване на различните политики. Забавянето дори ще стимулира по-малки разходи и по-нисък бюджетен дефицит в края на годината“, коментира пред БНР Владислав Панев от ДБ.

Според Панев обаче задължително данъчните промени трябва да бъдат приети до края на тази година и да влязат в сила от 1 януари 2022 г., защото по закон данъци не може да се променят в течение на годината. Както стана ясно по време на преговорите по тема „Финанси“ бе договорено да се премахнат данък „уикенд“ и данъка върху лихвите от депозити. „Освен това бе договорено да се завиши размерът на необлагаемите вноски за доброволно пенсионно осигуряване от 60 на 120 лв.“, припомни Панев. Други данъчни промени не се предвиждат за догодина.

„Бюджет 2022 се очертава като кризисен заради пандемията и въведените ограничения“, коментира пред БНТ неговият колега от ДБ Георги Ганев. Според него ще се наложи държавата да емитира дълг, който да покрие финансиране от около 5 – 6 милиарда лева заради дефицита, който ще бъде заложен в бюджета – между 3,5 и 4,5% от БВП. „Амбицията за следващите години обаче е да се спазват критериите, свързани с еврозоната и Плана за възстановяване, което означава под 3% касов дефицит“, каза Ганев.

Виж още:Пенсиите замразениПенсиите ще бъдат фиксирани на сегашните нива поне до средата на 2022 г. Това стана ясно по време на…Nov 29 2021skafeto.com


loading...