колективен имунитет

Минималната работна заплата да стане 760 лв. от 1 януари 2022 г. настоява КНСБ. Ръстът спрямо сегашните 650 лв. е близо 17%. Според синдиката само така може да се отговори на набиращата скорост инфлация и предстоящото ново поскъпване на тока от Нова година.

Очакванията на синдиката е вдигането на минималното месечно възнаграждение да доведе и до 12% ръст на средната заплата в страната.

„Поскъпването на тока ще излезе извън параметрите на социално поносимата цена“, прогнозира пред бТВ Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. „При тези ниски доходи на българските домакинства тя няма да може да бъде поета и енергийната бедност ще се разгърне в много по-голям мащаб. Това ще доведе до мерки, които да ограничат нарастването на цените на тока и до по-големи контролни функции на енергийния регулатор“, каза още Иванова.

От КНСБ смятат, че цените в потребителската кошница в края на годината ще нараснат с около 5%, след като цените на производителите вече са скочили с около 13%. Това е доста над прогнозата на БНБ за 3.5% инфлация в края на годината.

„Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените, при това на основни хранителни стоки“, каза Иванова. По данни на КНСБ около 1 600 000 българи живеят под прага на бедност или в риск от бедност.

Според разчетите на синдиката до 2024 г., когато се очаква да влезем в еврозоната и приемем единната европейска валута, минималната работна заплата у нас трябва да досигне 500 евро или 1000 лева.

Виж още:Синдикатите биха тревога: Хлябът става 2 лева! Цените на топлофикациите ще скочат с двуцифрени числаИнфлацията ще е около 5%. Това е рекордно ниво. Цените на храни като домати, краставици, хляб скачат…Sep 14 2021skafeto.com

Цените на тока отново полудяхаПрезидентът Радев днес похвали досегашното служебно правителство, че се е справило с ценовата криза …Sep 16 2021skafeto.com

Цените в Турция вече стават жестокиГермания се бори с инфлация от четири процента, а в Турция тя гони 20 на сто. За една година храните…Sep 20 2021skafeto.com


loading...