Миротворец

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Парламентарната група на „БСП за България“ ще сигнализира ДАНС и ще иска изслушване на службите в Комисията за контрол на службите в Народното събрание заради украинския сайт „Миротворец“, в който политици, общественици и журналисти са обявени за врагове на украинската държава. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя призова колегите си депутати да питат украинската посланичка и дори да се намери контакт с президента на Украйна Володимир Зеленски защо след като България помогна на украинската държава по всякакъв начин – с хуманитарна, материална и военна помощ, сега политици, журналисти и общественици се обявяват за врагове.

Тя определи позицията на украинското посолство по темата като цинична и неприемлива за БСП. Как точно журналисти и Кристиан Вигенин заплашват националната сигурност на Украйна, недоумява Нинова. Информацията на сайта била използвана за научноизследователски, творчески и журналистически и цели. Творчество било да призоваваш за смърт, възмутени са левите. В кое нормално законодателство по света се призовава към убийства и се качват списъци на хора, запита Нинова.

Тя изтъкна, че управляващите използват само красиви думи по темата, но без реален резултат и действие. Няма никакво реално действие – да се извика украинският посланик, да разговарят със Зеленски, и нищо. Ходят по коридорите и казват как всичко това е лошо. Да, ужас е. Има правителство, има премиер, има външен министър и да реагират, в момента те управляват държава, настоя Нинова.

Според нея информацията в украинския сайт „Миротворец“ нямало как да бъде провокация.

Заместник-председателят на парламента и депутат от БСП Кристиан Вигенин увери, че не се страхува за живота си, а по-скоро е разочарован и учуден, че в продължение на няколко дни държавата не предприема нищо. Той не преувеличава значението на сайта „Миротворец“ и е видял какви призиви се съдържат в него. В Украйна се случват ужасни неща, но това не е причина по неясни критерии да се включват други хора в сайта, защото това е пряко нарушение на правата на личността и се издават политически и смъртни присъди чрез включването на хора в този сайт, посочи Вигенин. Той не иска случаят да се използва за пропагандни цели, но очаква институциите да защитят гражданите.

Кристиан Вигенин добави, че не се е срещал с украинския президент Вoлодимир Зеленски, когато той е бил в София. Той вярва, че Украйна би следвало да спазва елементарни принципи, да спазва правата на човека и да изпълнява международните си ангажименти.

В пленарна зала от „Възраждане“ поискаха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел да бъде изслушана във връзка със списъка с врагове на Украйна в сайта „Миротворец“. В декларация от името на парламентарната група Ангел Георгиев обяви, че партията ще сезира прокуратурата и ще изпрати писма до ДАНС и до президента Румен Радев, като ще настоява пред държавния глава НСО да предложи охрана включените в списъка българи. От „Възраждане“ също предлагат и Народното събрание да гласува обща декларация по темата.