митрофанова нота

След като днес следобед се появи информация, че руският посланик Елеонора Митрофанова е изпратила до Външно министерство нота, че ако в петък до 12 часа българското правителство не промени решението си за изгонване на 70-те дипломати, Москва ще закрие изцяло мисията си в София, в БТА излезе изявление на министър-председателя Кирил Петков, с което дефакто той потвърди новината. Ето какво заяви премиерът:

„Изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес:

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни“, гласи изявлението на премиера Кирил Петков.

Външно министерство също потвърди за руската нота „с ултимативен тон“

„Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия“, обявиха от МВнР минути след изявлението на Кирил Петков.

Министър Генчовска отказа коментар

Министърът на външните работи Теодора Генчовска отказа да коментира информацията, че посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота, с която иска оттегляне на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства.

Генчовска беше част от делегацията, която пътува с президента Румен Радев до Мадрид за участие в срещата на върха на НАТО.

На летището в София пред журналистите външният министър заяви, че иска първо да се запознае с документите, съобщи БТА.

Руското посолство: Безпрецедентен, клеветнически,
напълно безоснователен и провокационен акт

„Смятаме обявяването за „персона нон грата“ и неприемливи лица за 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт“, се допълва в нотата цитирана от bTV.

Виж още:Мълния! Митрофанова с нота: Ако не отмените решението за експулсиране, затваряме посолствотоСкандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери, които предвещават скъ…Jun 30 2022skafeto.com


loading...