Мицкоски

Провеждане на референдум, който ще се отнася до преговорната рамка, инициира опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, обяви председателят й Християн Мицкоски, предаде БТА.

Според него „нито има приета преговорна рамка, нито е започнал скрининг“ на Република Северна Македония, междуправителствената конференция, която вчера се проведе в Брюксел, е само „за снимка“, а Конституцията няма да бъде променена.

„Промяната на Конституцията, казах, че няма да стане. Гаранция е думата на 44 депутати от коалицията ВМРО-ДПМНЕ. Ние не се фокусираме върху това, ние се фокусираме върху рамката на преговорите, където е вмъкнат протоколът (с България). Тук гражданите трябва да решат дали приемат такава преговорна рамка, каквато никоя страна членка не е имала. Знам, че има правителствени инсталации в опозицията, които ще подкопават работата ни, но Конституцията е безопасна и сигурна. Говорим за преговорната рамка. Няма да се изненадам, ако София се оттегли (от искането си за промяна на Конституцията) и някой (в Република Северна Македония) го представи като победа“, каза Мицкоски.

Според Мицкоски България „отново е изолирана в намерението си да се фокусира върху протоколите и двустранния договор“ и „все още не е европеизирала искането си“, поради тази причина е и вероятността искането за промяна на Конституцията на Северна Македония да бъде оттеглено, за което той имал информация. За това и ВМРО ДПМНЕ има намерение да се фокусира върху преговорната рамка, в която е вписан протоколът между България и Република Северна Македония, а не върху Конституцията.

Относно вчерашния призив на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи опозицията да уважава европейските ценности, Мицкоски отговори, че промяната на името, Конституцията, знамето не са европейски ценности.

Виж още:Скопие не пада по гръб: Не приемаме различно решение за македонския езикРепублика Северна Македония няма да приеме да обсъжда различно решение за македонския език, той тряб…Jul 19 2022skafeto.com

Велизар Енчев за протокола със Северна Македония: България вече е официално измамена от ЕС„България вече е официално измамена от ЕС“ е коментар на Велизар Енчев в Епицентър. Публикуваме го б…Jul 18 2022skafeto.com


loading...