предсрочни избори

Виждаме обективната картина на българското общество – фрагментирана, без способност да се формира мнозинство. Това каза в изборното студио на БНТ политологът Антоний Гълъбов.

„Намираме се в процес на дълбока трансформация и това е междинен вариант. Нямаме ясно желание за посока. Протестният вот се отлива в малките партии. Трябва да приемем тези резултати като представителни“, заяви той.

„Това е началото на една много динамична промяна в България, която ще продължи в рамките на няколко избора. За първи път от 11 години имаме много мощна популистка сила като „Има такъв народ“, има неспособност за формиране на логични коалиции в България. Предстои период на нестабилност и неспособност за формиране на коалиция за кабинет. Ако такава коалиция бъде сформирана случи, правителството няма да продължи повече от година. Не е изключено да се стигне до скорошни нови избори“, коментира политологът Огнян Минчев, но посочи, че е по-вероятно да се стигне до съставяне на „някакво“ правителство.

„Много недоволни от Борисов се оглеждат за разни тояги и понеже не виждат една тояга, обобщена алтернатива, разпиляват тояжките. Отгоре обаче се вижда – Борисов е окопан. На парламентарните избори през 2017 година Борисов взе над 1,1 млн. гласа. Доскоро в ГЕРБ се надяваха, че ще имат 80 депутати. Засега калкулаторът им дава около 70 места. Това означава един Борисов в обсада“, коментира анропологът Васил Гарнизов.

Нашата политическа култура не позволява да имаме нови избори много скоро след предишните, отбеляза той.

Първоначалните данни от изборите сочат, че има 80 депутати от нови партии. Имаше прогнози, че заради пандемията вотът няма да се състои. Вотът не само се състоя, 3 млн. души гласуваха и поискаха 1/3 от парламента да се разкарат и ги замениха с други, каза социологът Андрей Райчев.

„Това не е нещо временно, не е панаир, това е народният вот и той си има своите последици. С резултата си Слави Трифонов застава в позиция, че какъвто и да е въпросът, ще питат него. Въпросът е какво избира той. С лекота може да направи правителство на малцинството. ГЕРБ с радост биха го подкрепили само и само да няма служебно правителство“, заяви Райчев. По думите му ключът за съставяне на правителство е в ръцете на Слави Трифонов.

Виж още:Перфектна буря: Три коалиции могат да разделят поравно 45-ото НССоциологът от „Алфа Рисърч“ начерта наречената от нея „Перфектна буря“ на възможни обединения в 45-о…Apr 4 2021skafeto.com


loading...