Сандански

Мобилните лаборатории, разположени край молове, барове и на ключови места в големите областни градове, вадят нереалистичен, гигантски брой фалшиво отрицателни тестове от антигенни изследвания за ковид, предупреди водещ интернист, помолил да запазим анонимността му, пише lupa.bg. В разгара на т.нар. делта вълна и въвеждането на „зелените“ сертификати у нас, няколко лаборатории разкриха пунктове за бързо тестване и съотвено вадене на заветната бележка срещу 15 лева пробата.

Какъв обаче е проблемът не със самите антигенни тестове, а с резултатите от тях?

В огромен процент от случаите пробите се взимат на конвейер, а в бързината да бъдат обработени всички желащи да купонясват до зори в нощните клубове, се допускат фрапиращи грешки. Най-честата – пробовземането се извършва буквално като почесване на носа, напълно срещу правилата, определени от производителя на съответния ковид кит, обяснява интернистът.

За да е качествен тестът и резултатът му – достоверен, тампоните трябва да съберат достатъчно епителна тъкан от носа и устата, за да се активира и касетата. Докосването еднократно на върха на лигавицата е достатъчно само за да се смеси след това биологичният материал с реактива и контролната черта да бъде валидна, но не и тестовата.

Това на практика означава, че десетки, ако не и стотици българи, които без ваксина или доказано преболедуване влизат в дискотеките и моловете само с бърз тест, всъщност са потенциални заразоносители.

За сравнение, PCR пробата изисква и епител от устата, и от двете ноздри, а лаборантите, работещи златния стандарт в тестването за ковид, не спестяват сълзите на пациентите от манипулацията. Въпреки че цените на писиарите остават високи, особено за самостоятелна проверка (от порядъка на 80-100 лева), медиците напомнят, че направленията за тях са безплатни и ги има при личните лекари в изобилие.


loading...