може ли да поскъпне още хлябът хляб ще бъде обезпечен заготовки

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Защо хлябът е скъп и може ли да поскъпне още? Мариана Кукушева, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите даде интересни разяснения по тези въпроси пред Нова тв.

Вярно е, че международните цени на пшеницата са паднали драстично в сравнение с миналата година, но пекарните не зареждат месец за месец, те работят със скъпо зърно и брашно, купени отдавна, обясни Кукушева. От думите й следва, че в следващите месеци, когато в пещите започне да влиза тесто от евтино зърно, и насъщният трябва да поевтинее значително. Междувременно и природният газ поевтиня сериозно, което също е фактор за сваляне на цените на печивата.

Експертката разкритикува идеите да се отмени нулевия ДДС за житото и брашното и да се върне 20-процентната ставка. Тя предупреди, че ако това се случи, цената на килограм хляб ще мине 3 лева. И посочи, че при 20% ДДС постъпленията в бюджета по това перо са били доста скромни – 50-ина милиона лева. Държавата може да си позволи да се лиши от тези приходи, за да облекчи цената на хляба за бедните българи, убедена е Кукушева.

Мариана Кукушева

Председателката на браншовия съъюз е категорична – мит е, че украйнско жито залива пазара и измества българското. „Внася се само слънчоглед, ако някой твърди, че където и да е в България се разтоварва украинска пшеница, нека да посочи къде точно и кога. Гарантирам, че българският хляб се произвежда единствено и само от българска пшеница”, заяви експертката.

Мариана Кукушева смята, че не е добра идея държавата да се опитва да „регулира“ цените. Тя посочи, че след резки движение винаги пазарът се самонастройва и цените се нормализират.