Молнупиравир

Поръчани са 20 000 дози от хапчето срещу COVID-19 на Merck – Молнупиравир. То обаче няма бъде достъпно в аптеките, а ще се предписва в COVID зоните и от личните лекари, обяви пред БТВ зам.-здравният министър д-р Димитър Петров. По думите му новият перорален препарат ще се дава в началото на заболяването на хора от рисковите групи. Втори такъв медикамент се очаква през февруари или март.

Той уточни, че въпросните медикаменти не са за масова употреба, а за хора с придружаващи заболявания и вероятност за тежко протичане и добави, че се прилагат между третия и петия ден от началото на заболяването. „Това са белтъчни продукти и страничните им действия са по-чести от тези на ваксините. Ефективността им също е различна от тази на ваксините, затова нека не разчитаме на хапчета, коктейли антитела или ремдесивира да заменят ваксините“, призова д-р Петров.

Все пак той съобщи още, че днес се очакват нови 10 000 флакона ремдесивир. По изчисления на болниците това количество ще стигне за не повече от две седмици, а по информация на Скенер.нюз по време на тази вълна средно за цялата страна медикаментът се прилага едва на 10-11% от COVID болните.

„До месец ще влезе още един медикамент, който се прилага подкожно, той е за пациенти с развита пневмония, при които има много ясни критерии, че могат да развият цитокинова буря. Това е стар медикамент, който сега влиза като лечение за COVID. Очаква се да бъде одобрен от ЕМА през декември“, посочи зам.-здравният министър.

По думите му другата група лекарства са коктейлите антитела, които се прилагат в болница и вече са внесени 3000 дози от тях. „Прилагането на тези продукти трябва да бъде извършено в лечебни заведения, тъй като представлява интравенозна инфузия. Те са за рискови пациенти с положителен резултат с COVID до седмия ден от първите симптоми и са подходящи за хората със сърдечносъдови заболявания, диабет, бъбречни и белодробни заболявания“, уточни пък директорът на ИАЛ Богдан Кирилов. „Очакват се и още моноклонални антитела – втори медикамент от този вид, но на друга фирма, ще пристигне през февруари. Те са предназначени за болни с имунни дефицити, за хора с хронични заболявания или за хора, които от ваксина не могат да изработят имунитет, също така за деца с хронични заболявания“, обясни д-р Петров.

Той коментира и състоянието на болничната система: „Болниците са претоварени и персонал не достига. Спада заболеваемостта, но смъртността все още е висока. Тя е отражение на заразените, които са били регистрирани преди две седмици. Това е закономерност и очакваме тя да започне да спада.“ Зам.-министърът увери, че при първа възможност плановите операции и прием ще бъдат възстановени.

Виж още:Австралийски учени: Кръвното пада за минути с тази евтина напиткаАвстралийски учени посочиха напитката, която помага на всички хора с хипертония. Статията е публикув…Nov 16 2021skafeto.com


loading...