монети Папалезов

Прокуратурата е публикувала снимки на сувенирни монети без никаква стойност, за да докаже, че арестуваният шеф на МВР Ангел Папалезов има нещо общо с търговията на антики. Информацията първо бе разпространена от сайта “Дневник“, който е направил проверка сред експерти нумизмати.

Папалезов е шеф на сектор “Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция “Национална полиция“. Той стана част от проверката на злоупотребите със специални разузнавателни средства по време на управлението на ГЕРБ, когато бе арестуван от прокуратурата. Въпросните сувенирни монети бяха разпространени като доказателство, че Папалезов е част от престъпната група на Васил Божков за търговия с антики. Сега полицаят е под домашен арест.

Най-едрата монета на снимките представлява метален възпоменателен знак с надпис „ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832“. Може да се купи в интернет за 10 лв., не е културно-историческа ценност и не попада в рамките на Закона за културното наследство, който предвижда задължителна идентификация и регистрация, тъй като това е един съвременен плакет за спомен на туристите, посетили град Плиска.

На една от монетите се вижда и надпис „COPIA“, което е изрично обозначаване на копие или реплика и очевидно на снимките не са показани автентични монети. Това обясниха председателят на сдружение „Съюз на нумизматичните дружества в България“ – Велико Търново Валери Стойчев и колекционерът Тенчо Попов.


loading...