морска вода

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, областният управител на Варна Иван Великов и кметът Иван Портних пиха морска вода край плаж Рапонги в морската столица, предава Офнюз.

Тримата предприеха показното пиене, за да докажат, че няма никакъв риск за здравето на туристите и „чистотата и състоянието на морската вода са обект на постоянен анализ и контрол.“

Днес Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) обявиха в декларация, че всичките 23 зони за къпане, разположени на варненското черноморско крайбрежие, Златни пясъци, Св. „Константин и Елена“, „Слънчев ден“, „Ривиера“ не са опасни за здравето на туристите.

Единствено в пробата морска вода от вътрешната градска зона за къпане „Офицерски плаж“- Варна има изменени микробиологични показатели.

Напълно безпочвени са препоръките от частен характер туристите, почиващи на Черно море, да се имунизират срещу хепатит „А“ и МЗ на България не е разглеждало изобщо подобна хипотеза. Обратното би означавало всички страни, граничещи с Черно море, да вземат подобни мерки за своите туристи, какъвто факт не ни е известен и би бил далеч от сериозните научни доводи и съществуващи практики, обявиха от МИЕ и МЗ.

Още от България


loading...