Гърция 15 юли

Почивките на 150 000 български туристи в Гърция са пред провал, след като големият гръцки туроператор „Музенидис травъл“ обяви, че спира временно да работи. Първоначално компанията обяви, че анулира всички резервации за хотели до 26 юни, а както стана известно днес – срокът е удължен до 31 юли, съобщиха от Обединение „Бъдеще за туризма“ /ОБТ/.

„Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“. За да не останат клиентите на улицата, колегите са принудени да плащат отново на хотела. Обемите са непосилни и такова повторно плащане до края на сезона е абсолютно невъзможно. То ще доведе до ликвидни проблеми за българските фирми“, коментира Павлина Илиева, председател на ОБТ.

Чрез базирания в Солун туроператор “Музенидис травъл” се извършват близо 70% от организираните пътувания на българи в Гърция. Около 600 български турагенти работят с гръцката компания, като купуват от нея пакети за настаняване в цяла Гърция.

Министърът на туризма Стела Балтова заяви тези дни, че е получила уверение от гръцкия си колега Хари Теохарис, че всички българи, които в момента почиват в гръцки хотели по линия на „Музенидис“ не трябва да се притесняват. Те ще довършат спокойно почивката си и ще бъдат извозени до дестинацията, откъдето са дошли, информира Сега.

„Музенидис травъл“ все още не е обявил фалит. Компанията ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си и едновременно с това преговаря с гръцката държава за финансова подкрепа, обявиха от българския клон на туроператора.

От двете работодателски организации в туризма – ОБТ и БАТА, настояват за бързо отваряне на програмата за финансиране с 16.5 млн. лв. на туроператори, които имат задължения към клиенти, чиито почивки са пропаднали заради ковид-пандемията.

Виж още:До дни облекчават преминаването в Гърция през ПромахонВ следващите дни се очаква гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис да обяви конкретни мерк…Jun 21 2021skafeto.com

Провал на почивките в Гърция това лято?Пътуванията на част от българите до Гърция това лято може да остане мираж. Причината е, че голям тур…Jun 19 2021skafeto.com


loading...