Мутафчийски Галъп

Ген. Венцислав Мутафчийски се оказа най-одобряваният българин, показва експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март.

Мнозинството българи приемат и подкрепят извънредното положение, показват още данните от проучването.

На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията 66% казват, че са достатъчни, 17% твърдят, че са прекалени, а 15% смятат, че са недостатъчни.
Безапелационно: Ген. Мутафчийски - най-одобряван в държавата (ГРАФИКИ)

Одобрението и неодобрението към отделните личности в ръководството на страната изглежда в момента така:

Бойко Борисов има 73% одобрение срещу 21% неодобрение, ген. Мутафчийски – 89% одобрение срещу 10% неодобрение, Владислав Горанов – 45% го подкрепят, докато 26% – не, и Томислав Дончев – 54% одобрение и 18% – неодобрение.

Много високи нива на одобрение получават лекарите (+91%) и учителите (+87%).

Действията на правителството като цяло се одобряват от 74% срещу неодобрение от 22%. МВР получава 80% одобрение срещу 15% недоволни от действията му. Цели 83 % одобряват това, което прави Министерството на здравеопазването, неодобрението е 12 на сто. С най-висока подкрепа се ползва Министерството на образованието- 86% срещу неодобрение от 10%.
Безапелационно: Ген. Мутафчийски - най-одобряван в държавата (ГРАФИКИ)

Реакциите на хората на самата епидемия се разбиват на три групи: паническа (22%), тревожна (64%) и спокойна (12%).

Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството.

Това преувеличение е свързано пряко с факта, че над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Тази паническа нагласа сама по себе си е опасна. Главно, защото адресира към властите очакване и изискване за свръхрепресивни панически мери. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса.

Все пак две трети от населението са в плен не на паника, а на по-силно или по-слабо изразена тревога. Тя изкуствено се подсилва от ширещата се представа, че епидемията е смъртоносна не само за възрастните и хронично болните, но и за младите и децата (45%).

Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.

Виж още:Как генерал Мутафчийски стана истинската звезда на социалните мрежи (ГАЛЕРИЯ)Пролетта официално дойде или поне трябваше да дойде, макар че прилича повече на зима. Имаме някакво …Mar 23 2020skafeto.com


loading...