Мутафчийски

Не се срамувам от нито едно свое действие, но малко съм разочарован от ниските нива на ваксинация у нас. Това заяви пред БНТ началникът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той изтъкна, че не желае появяването му да се свързва с негативни реакции в обществото. Заяви, че винаги се е опитвал да говори професионално и то на базата на доказани научни публикации.

„Щом едно нещо е доказано и е публикувано в сериозни списания с доказателства, значи мога да го кажа на широката публика. Това, че това е довело до безпокойство у много хора – да, но това е истината.“ – каза той. – „Щом смятат, че ген. Мутафчийски е носител на COVID-19, нека се скрие ген. Мутафчийски. Но за съжаление това не даде добър резултат, защото COVID-19 не изчезна.“

Ген. Мутафчийски не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на COVID, защото те са базирани на съвсем различна философия за управление на пандемията от тази, която е била възприета по света, когато той е бил начело на щаба.

Допълни, че не вижда смисъл в отправяне на критики към колегите му, които сега управляват пандемията, тъй като в това няма нищо продуктивно.

Началникът на ВМА за пореден път изтъкна, че не е изкушен от политиката.
„Не съм допускал да се водят с мен разговори за влизане в политиката. Когато съм казал, че това не е за мен – означава, че не е за мен. Всеки човек трябва да си тежи на мястото.“ – категоричен е ген. Венцислав Мутафчийски.

До 2-3 седмици се очаква да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините, коментира още той.

Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно.

Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче това означава, че щамът влияе по-лошо на човешкия организъм.

Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете генерал Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас, коментира началникът на ВМА. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация”, изтъкна Мутафчийски.

Имунизирането на милиарди хора по целия свят е безпрецедентно и е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира проф. Мутафчийски.

Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. В лечебното заведение са настанени 168 пациенти с COVID. 71 от тях са в интензивно отделение. От болницата дават информация към „Бърза помощ“ за заетостта на леглата на всеки три часа.
ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването ѝ, така че се справяме и сега, допълни той.

Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за безопасност, която да алармира при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожар и експлозия.

Тази година ВМА празнува 130 години от създаването си. От ефира на БНТ ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.

Още от България


loading...