мъжко хоро

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Въпреки призива на местните власти тази година заради пандемията да не се състои традиционното мъжко хоро във водите на Тунджа за Йордановден, десетки мъже от Калофер изпълниха ритуала, предава Дир.бг.

Вярва се, че тези, които влязат в студената река, ще се калят и ще са здрави цяла година, затова местните хора заявиха, че няма кой да ги спре, макар в района да имаше засилено полицейско присъствие.

Кметът на Калофер Румен Стоянов тази година не участва в хорото, за да даде пример. Той обаче призна, че не може да спре хората и най-вероятно ще се наложи да плати глоба.

„Ако е само до глобата – добре, ще я платя, но аз лично се страхувам от последствията. Ако има лошо в негативен план, ако тръгне някаква пандемия още по-сериозна, да тръгне от Калофер, за мен ще бъде много, много жалко наистина, не само за мен – за всички“, каза той снощи пред БНТ.

Тази сутрин обаче призна, че е очаквал да се случи това, тъй като си познава хората.
Така многолюдно шествие, предвождано от тъпани и гайди, тръгна по улиците и стигна до Тунджа, където се изви прочутото мъжко хоро. След това мъжете нагазиха в реката, пеейки Ботевата песен „Ти ли си мале тъй жално пела, ти ли си мене три годин клела“.
Малко преди 8 ч. в реката беше хвърлен осветения от попа кръст и той беше предаден на най-малкия участник – момченце на 5 години.

„От тази вода не се настива, тя е за здраве. Ако ще и чума да има, хоро ще има. Ако трябва и глоба ще се плати“, каза пред bTV един от участниците в хорото, който излезе от водата и заяви, че в нея не се изстива.

А от хората, които наблюдаваха ритуала, и сред които почти нямаше такива с маски, се чуваха одобрителни коментари:

„Браво, достойни българи. Ей това са истинските българи. Не им пука ни от глоби, ни от ковид. Велики сте, бъдете живи и здрави. Традицията няма глоби“.

Малко преди това имаше инцидент между един от участниците и полицията. Той бе изкаран от водата от органите на реда. Мъжът беше само по бански и вероятно в нетрезво състояние. Сред множеството имаше и видимо пияни футболни фенове, дошли от други градове, както и туристи, дошли от различни краища на България.
Ледено хоро имаше и в град Шипка.

Според лекарите, въпреки, че хората са навън, има опасност от разнасяне на коронавируса, тъй като са много наблизо и дишат учестено.

В София Ще бъде извършен и традиционният Велик Богоявленски водосвет с ритуалното изваждане на кръста от водите на езерото в ж.к. „Дружба“ при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съобщиха от район „Искър“.

Виж още:Калоферци на бунт: Хоро ще има, скачаме на бой!Мъжко хоро в ледените води на река Тунджа в Калофер на Богоявление ще има, въпреки призивите на влас…Jan 4 2021skafeto.com