Мярката

Мярката „60/40“ няма да спре безработицата. Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви приходи, да доплаща 40% до 100% от заплатата на неработещи работници!

Това е мнението на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за последните решения на парламента, предаде „Нова“.

Според Васил Велев, мярката няма как да проработи, тъй като продължава за казва: „Който НЕ работи, трябва да живее по-добре от работещия! И за това трябва да плати работещият! Няма как да проработи такава мярка!“.

Държавата поема осигуровките по схемата 60/40. Новината дойде от шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по време на заседанието на правната комисия, която гледа на второ четене промените в извънредния закон. Това бе искане на бизнеса, а предложението направи сутринта депутатът от ДПС Йордан Цонев. Мярката ще касае засегнатите от извънредното положение фирми и работници.

Съобразихме се с исканията на бизнеса, отчете Стоянова. Държавата ще поеме осигуровките, които се дължат от страна на работодателя. Можем да си позволим тази нова мярка, посочи тя, като поясни, че средства са предвидени във фонд „Безработица“. Осигурено е и външно финансиране в размер на 1,4 милиарда лева.

Самоосигуряващите се лица ще получат безлихвен кредит до 1500 лева със срок на погасяване от 10 години. Ще се отпускат безлихвени кредити за малки предприятия със същият погасителен срок. Менда Стоянова подчерта, че безработните, регистрирани в Бюрата по труда, ще могат да работят в сектор Земеделие за срока на извънредното положение и няма да губят обезщетението си за това, че са останали без работа.

Припомняме, че към петъчния ден бе обявено, че 230 фирми са се регистрирали по мярката. Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие, макар и с резерви от страна на някои работодателски организации, за мерките на държавата в подкрепа на икономиката.

Припомняме, че от АИКБ предложиха по-рано страната ни да въведе немския модел за запазване на заетостта.

Това на практика означава схема „60/0“.Мярката 60/40 върви към провалФирми и работници остават без помощ от държавата в кризата заради коронавируса. Причината – мярката …Apr 3 2020skafeto.com

loading...