Евтим Стоименов

Днес почина свиленградчанинът Неделчо Бойков – най-възрастният човек в България. Дядо Неделчо си отиде от този свят само месец преди да навърши 108 години на 4 април, пише „Старият мост“.

„През последните дни отказа да пие вода, дори не хапна от любимото си ядене – баница със спанак. Не говореше, не ставаше. Ръцете му, иначе винаги топли, бяха ледени“, сподели с мъка синът му Стамо.

Неделчо Бойков е бежанец от Беломорска Тракия. Роден е в село Мерхамли (Пеплос) в 1912 г. Бил 7-8 годишен когато със семейството си се заселва в Костур. От 1950 г. живее в Свиленград. Самият той смята, че е роден през 1911 г., но на времето се е получило объркване и се води в регистрите с година по-млад.
Почина най-възрастният човек в България (СНИМКА)

През годините се е занимавал със земеделие, тютюнопроизводство, бил е в строителна бригада към ТКЗС-то. Участвал е във Втората световна война като артилерист.

Дядо Неделчо има три деца – дъщеря и двама сина, като единият е починал. Освен 6 внука и 8 правнука, той има и на 4 праправнучета. До миналата година се е чувствал добре, дори сам цепел дърва за отопление без чужда помощ.

Още от България

loading...