Най-големият производител на мед в Европа Aurubis AG предупреди, че може да претърпи загуби за стотици милиони евро. Това предупреждение идва след предприятието беше засегнато от масивна измама, включваща пратки на метален скрап. Акциите на компанията паднаха с цели 18%, след като тя обяви, че вече не очаква да изпълни прогнозата си за печалба за годината, пише money.bg.

Компанията има операции и у нас. Заводът на на германската Aurubis „Аурубис България“ се намира около Пирдоп и преработва мед. Разположен е  на около 80 km източно от София.  „Аурубис България“ е и най-голямата компания по проходи у нас (6.6 милиарда лева за 2021 година).

Германската компания смята, че някои от доставчиците му са манипулирали подробности около доставената от тях скрап и са работили със служители в отдела за вземане на проби на компанията, за да прикрият истината.

Металургичната индустрия стана жертва на множество сривове през последните години, като сред причините бяха поредица от скандали, включително шокиращото разкритие на търговеца на суровини Trafigura Group, че е жертва на огромна измама с никел. Инцидентът доведе до опасения относно контрола в сигурността на Aurubis, особено след като през юни компанията заяви, че е разкрила група за кражби,която се цели в продукти, съдържащи благородни метали.

Измамата с металния скрап, за която Aurubis, е свързана с материал, закупен за бизнеса на Aurubis за рециклиране на метали.Освен суровини за мините, компанията купува и огромни количества меден скрап, който включва производствени остатъци, стари кабели, тръби и електронни платки. Компанията обработва хиляди тонове от тези материали всеки ден и произвежда рафиниран метал.

Манипулирани доставки

„За момента знаем, че някои от нашите доставчици на рециклирани материали изглежда са манипулирали подробности за суровините, които ни доставят, и са работили със служители в нашия отдел за вземане на проби, за да скрият дефицита от нас“, коментира Анджела Зайдлер, вицепрезидент на отдела за корпоративни комуникации, цитирана от Bloomberg.

Компанията работи с германската държавна служба за криминални разследвания, като се прави щателна проверка на металните резерви, която трябва да приключи до края на септември.

По-рано Aurubis прогнозира оперативни печалби преди данъците в размер на 450 до 550 милиона евро за финансовата 2022-23 г., които едва ли ще достигне вече. Загубите могат да бъдат в „трицифрен диапазон от милиони евро“.

Случаят, за който Aurubis съобщи е поредният в поредицата скандали, които удариха световната метална индустрия през последните години.

Както money.bg писа през февруари Trafigura стана жертва на т.нар. от компанията „систематична измама“, след като установи, че купените от него товари никел не съдържат никел. Тогава търговецът заяви очаква да загуби близо 600 милиона долара.

През тази година Лондонската борса за метали пък шокира пазара, след като откри, че няколко торби с никел, регистрирани в складовата мрежа, са пълни с камъни, а не с никел.


loading...