НАСП

Жилищата ново строителство в София ще поскъпнат с между 3% и 5% през 2020 г., какъвто е ръстът и през настоящата 2019 г. Това прогнозират от Националната асоциацията на строителните предприемачи (НАСП).

„Макар профилът на клиентите да е без съществена разлика – млади семейства, търсещи първо жилище, виждаме промяна в поведението им. Процесът по покупка става по-дълъг, провеждат се повече огледи, преговорите са интензивни. Търсят се различни възможности за предоговаряне на условията, като отстъпки и гъвкавост в схемите за изплащане”, коментира Асен Чавдаров, който е член на Управителния съвет на Асоциацията.

Увеличават се покупките на жилища с банков кредит, отчитат от НАСП.

Достъпните заеми и изгодните условия привличат клиенти, които не разполагат с цялата сума, но имат стабилни доходи.

„Можем да разделим на два типа купувачите с кредит – едните разчитат основно на заема с минимално самоучастие в сделката – около 20%, а другите разполагат с повече спестявания и покриват над 60% от стойността на имота сами”, допълни Чавдаров, цитиран от в. „Труд“.

Практика на някои клиенти, които имат жилище и планират покупката на ново, е да ипотекират стария си апартамент и да използват сумата за покриване на част от сделката. След като се настанят в новото жилище, отдават старото под наем.

Средствата от наема използват за вноската по кредита и след като изплатят ипотеката, вече разполагат с две жилища, като това е много изгоден вариант за младите семейства, уточняват от асоциацията на строителните предприемачи.

От НАСП отново апелират за въвеждане на електронно строително разрешително, като една от най-съществените стъпки за облекчаване на административната тежест при строителството.

Още от България

Невиждана от кризата през 2007/2008 г. тенденция в цените на жилищата в СофияЕдна средна заплата и четвърт за столицата стигат за покупката на квадратен метър от жилище в София …Nov 25 2019skafeto.com

Скандалните имоти на министър СачеваСлед тежък напън зам.-министърът на образованието Деница Сачева яхна Министерството на труда и социа…Dec 4 2019skafeto.com

loading...