национален план

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов представят национален план на България за готовност при пандемия. Планът е приет днес от Министерския съвет, а при изготвянето му са ползвани препоръки от СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, научни познания, натрупан практически опит в страната, обясни министърът.

Основните цели в плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на оптимални възможности за лечение на пациенти и на постоянна, достоверна и актуална информация за пандемията и предприетите мерки, както и осигуряване каза Ангелов. Планът има общ характер предвид факта, че пандемия може да възникне от различни патогени, обясни той.

Посланията към хората са много важни, коментира главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и даде за пример опасността много хора да не искат да се имунизират. Не имунизираш ли 60-70% от населението, не опазваш общественото здраве, а само този индивид, който се е имунизирал, посочи той.

Другата сряда МС ще утвърди национален план за ваксиниране срещу COVID-19, а планът ще бъде представен до края на тази седмица, вероятно в петък, обяви здравният министър. Днес правителството е определило генералния директор на БЧК проф. Красимир Гигов за председател на координационния съвет по ваксинирането. Ваксините ще бъдат доброволни, всеки желаещ ще има тази възможност да го направи, те ще бъдат безплатни за българските граждани, подчерта Ангелов.

Ваксините, които ще дойдат, ще са и тези, които ще ползват останалите европейски държави, всеки български гражданин ще бъде равен на останалите граждани на ЕС, увери Ангелов. До края на тази седмица ще имаме фризери и хладилници за първата пратка от ваксината на „Пфайзер“. Те ще бъдат разположени на няколко места в страната, като сред тях са складът на „Булбио“ в столицата, РЗИ-София и РЗИ-Бургас. Днес или утре се подписват договорите с фирмите, които могат да доставят и фризери, подходящи за съхраняване на ваксината, каза министърът на въпрос колко струва оборудването.

Над 2 млрд. лв. струват усилията ни за справяне с пандемията, коментира здравният министър. Въпреки оплакванията, че има забавяне с плащанията, той даде за пример добавките от 1000 лв. за работа на първа линия, за които вече се дават 80 млн. лв. месечно, а очакванията са през януари сумата да достигне 100 млн. лв. месечно, пише Сега.

Правят се опити да се заобиколи заповедта с ограниченията, констатира Ангелов. Заведения се пререгистрират, събирането на хора до 15 души се ползва за образователни занимания на децата, къщи за гости събират резервации за 8 декември, изброи той. Ние задаваме рамката, но много е трудно да осъществим контрол навсякъде в страната, коментира министърът и призова медиите да изпращат сигнали къде се нарушават мерките.

По отношение на спорта сме изключително толерантни, не сме затворили всичко, а ограниченията са само за три седмици, каза още здравният министър на въпрос няма ли да отвори фитнесите. Ако един собственик на пързалка е добросъвестен, той ще намери начин как да направи правилните неща, за да спази противоепидемичните мерки, коментира той по повод отварянето на ледени пързалки в някои градове. Ако нещата дадат резултат, първо ще отворим детските градини, каза министърът.

Виж още:Защо хора, които не са боледували от К-19, имат имунитет?Резултатите от проучвания на специалисти от Научно-медицинския изследователски център по хематология…Dec 2 2020skafeto.com

 

loading...