решения АстраЗенека

„Вероятно това, което се случва в Европа и България е началото на трета вълна“, това коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов, който днес даде традиционния в четвъртък брифинг за актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

Той обаче се застрахова, че не заема категорична позиция, защото коронавирусът ни изненадва много пъти. „Когато заболяемостта надхвърли 200 на 100 000 в страната, ще се съберем и ще вземем решение, което ще обявим на всички български граждани“, посочи той на въпрос ще има ли въвеждане на допълнителни мерки в области като Кюстендил, които са с много по-голяма заболяемост от останалите.

„През последните дни наблюдаваме устройчива тенденция на увеличаване на случаите на коронавирус у нас. Успяваме да запазим устойчиво място по заболяемост в Европа. Мерките у нас са изключителни либерални и благодарение на тях постигаме резултатите“, коментира проф Ангелов. 143 на 100 хиляди души е дневната заболяемост у нас. За последната седмица тенденцията е обърната – излекуваните са по-малко от заболелите, посочи още той.

Заетостта на леглата в болниците в момента е 35%, а при интезнивните случаи – 38%. Прави впечатление, че най-много заети легла има в Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, Хасково, София област и Шумен, пише Сега.

„В последните дни открих тъжна закономерност в обществените реакции – когато в резултат на увеличение на инфекциите, затягаме мерките, казват, че пречим на икономиката. Когато в резултат на намаляване на заболяемостта, разхлабваме мерките, казват, че не ни е грижа за здравето. Изключително неприятно е всичко това, което се твърди в общественото пространство. Всички ние плащаме изключително висока лична цена и цена като екип, но само по този начин с последователност можем да извоюваме победа над този вирус. Считам, че до момента сме били прави“, коментира Ангелов.

„Няма голяма разлика в позицията на страната ни спрямо останалите държави в ЕС. То се дължи не на стациониране на заболяването, а на високите нива навсякъде“, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По отношение на новите заболели сме на 26-то място в Европа и на 6-то на Балканите, а по отношение на смъртността – на 15-то място. „Има раздвижване вътре в страната – от жълто-оранжевата гама отидохме в червената – 12 области в момента са в червената зона с над 120 заболели на 100 хил., 12 области са в оранжево, само 4 са в жълтата“, посочи Кунчев. По думите му се задълбочава разликата между регионите – заболелите в Търговище например са 11 пъти по-малко от тези в Кюстендил, като тенденцията не е Кюстендил да намали случаите като Търговище. „Темпът не е голям, но е видим навсякъде“, коментира той.

„В последната седмица заболяемостта се е увеличила с 32%. Смъртността е увеличена само с 4%, но от предишните вълни установихме, че тя следва пика на заболяемостта след около 16 дни“, коментира шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му хоспитализациите са увеличени с около 15%, но интензивните структури не са още толкова натоварени – там има същата зависимост като при смъртността, допълни той. „Тези данни не са предизвикателство за здравната система, но в някои региони, като Кюстендил, са заети целите отделения и всички легла“, заяви още Мутафчийски
Не по-късно от 18 февруари ще бъде представен здравният протокол за провеждане на изборите, стана ясно още днес. Не по-късно от 5 март се надява да поставят първата доза за членовете на комисиите в изборния процес, за да има време преди изборите да им се постави и втората доза, Очакваме да ни се представят кои ще са членовете на общинските комисии, заяви здравният министър.

ВАКСИНАЦИИ

„Създадена е необходимата организация до края на февруари, не по-късно от март, да сме готови с трета фаза от ваксинационния план. След 5 март може да започне четвърта фаза на ваксинацията“, коментира още здравният министър. В отговор на критиките, че личните лекари продължават да нямат информация Ангелов изтъкна, че не трябва да се правят заключения от единични интервюта на един или друг лекар. „Направили сме няколко срещи с националната сдружение на общопрактикуващите лекари. Въпросите на личните лекари са входирани. Изпратени са на експертните съвети към МЗ. Тези отговори трябва да бъдат получени преди стартирането на четвърта фаза, която е част от масовата ваксинация“, коментира Ангелов. Той предупреди обаче, че на част от въпросите науката още не е дала отговор и МЗ няма да се превръща в автор на такъв.

ДОСТАВКИ

„Днес очакваме 6000 дози от „Модерна“. Утре трябва да пристигнат 31 200 дози от „АстраЗенека“, коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. До края на месеца от ваксината на „АстраЗенека“ се очакват 260 000 дози и 100 000 от другите две ваксини. „Тоест за февруари очакваме общо 360 000 дози. За месец март още се чакат уточнения от ЕК, но информацията е за над 400 000 за месец март“, уточни Богданов. Той припомни, че вчера в разговори с ЕК бе постигнато увеличение на общия брой дози от ваксината на „Модерна“ с 460 000 дози. „Очакваме те да пристигнат до месец юли. Първите доставки на допълнителните количества от ваксината на „Модерна“ ще бъдат още през месец март“, обясни Богданов.

Виж още:Здравният министър: Мерките дават резултат, на правилния път сме, но търпението на хората се изчерпваПродължаваме да наблюдаваме положителните данни за коронавируса в страната. Мерките дават резултат и…Jan 28 2021skafeto.com


loading...