неваксинираните лечението

Неваксинираните пациенти с COVID-19, приети в болница, да заплащат част от разходите по лечението си, съобщава Скенернюз. Това ще поиска Българска болнична асоциация (ББА) от Министерство на здравеопазването във връзка с големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната.

„При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри“, обясняват от ББА, чиито членове са предимно частни болници.

„На фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на COVID-19, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото“, твърдят от асоциацията.

Исканите промени, ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от COVID-19, освен ако не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е МЗ да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

Към 13 октомври 2021 г. 91.49% от новопостъпилите пациенти в болници в България не са ваксинирани, показват данни на Единния информационен портал. В същото време едва 23.5% от населението на страната е имунизирано срещу коронавирус към 12 октомври.

От ББА напомнят, че през август и септември са провели информационна ваксинационна кампания с подкрепата на БЛС, Национална пациентска организация, НСЧБ, БФС, ЦЗПЗ, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Виж още:Новите мерки за цяла България: Привилегии за имунизиранитеКакви ще са новите мерки, които здравното министерство ще обяви и които трябва да важат за цялата ст…Oct 15 2021skafeto.com


loading...