недопустими грешки

Предстоят ни два много тежки месеца срещу много пари, които са изправени срещу нас. Парите на олигархията. Каква ми е логиката? Направих недопустими грешки, които се отчитат като успехи от европартньорите ни, заяви в началото на словото си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Националното събрание на ПП ГЕРБ, предава Епицентър.

Фандъкова и Николов отпадат

Форумът беше насрочен от Борисов непосредствено след последните парламентарни избори на 4 април 2021 г., на които ГЕРБ получи 300 000 гласа по-малко в сравнение с вота през 2017 г. Тогава вождът публично изрази недоволството си от двамата зам.-председатели на партията – кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, заради слабите резултати на партията в градовете София и Бургас, на които двамата са кметове.

Когато дойде момента да бъдат освободени Фандъкова и Николов, Бойко Борисов излезе лично да изложи мотивите си. Той напомни, че последният освободен зам.-шеф на ГЕРБ е бил Цветан Цветанов, но подчерта, че „изобщо не е такава хипотезата“ с Фандъкова и Николов. И предложи двамата да се съсредоточат върху работата си като кметове, но в същото време да запазят местата си в Изпълнителната комисия, за да помагат на партията при нужда.

„Те остават от най-уважаваните и най-заслужилите… Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква да присъстват по няколко часа на събрания. Ако имат това време, оттегляме предложението … Искам да им оставя тези 3 години да работят повече за градовете си“, обясни партийният вожд. Огромното мнозинство от делегатите одобри предложението му. Нито Фандъкова, нито Николов взеха думата, за да кажат нещо.

Още жертви в Изпълнителната комисия

Постовете си в Изпълнителната комисия загубиха членовете й Красимир Велчев, Пламен Нунев и Менда Стоянова. Оказа се, че го правят по собствена воля – и тримата са подали заявления да бъдат освободени. Отново Борисов обясни, че причините за кадровата промяна са лошите изборни резултати и нуждата от обновление на партийния връх. Така показа, че подадените заявления са били чиста формалност.

„Краси Велчев – един изключително сърцат партиен боец, безукорно честен, депутат няколко пъти. Той остава да работи в партията с цялото си сърце и душа, за да можем да имаме обновление. Същото мога да кажа за Нунев – колега още от полицейските години, от Русе направихме един прекрасен град. Но направихме някои грешки. Менда – тя беше един от темелите на финансите. И тя продължава да работи за партията. И на тримата – едно огромно благодаря за работата, която са свършили“, каза лидерът на ГЕРБ.

Контролната комисия беше изтърбушена

Другият важен партиен орган – контролната комисия, на практика беше изтърбушена, тъй като заявления за напускане подадоха 6 от 7-те й членове: Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева. Остана само Димитър Главчев.

Борисов набързо изреди кой трябваше да влезе в контролната комисия – Михаела Крумова, Александър Иванов, Бранимир Георгиев, Любомир Перчинков, Галя Желязкова и Полина Гълъбова. Това са изцяло нови за партийния връх лица. Изглежда на промяната не се отдаваше особено значение, тъй като вождът не са направи труда дори да представи новаците.

Томислав Дончев и Даниел Митов стават заместници на Борисов

След това Борисов направи предложение за зам.-председатели на ПП ГЕРБ: Томислав Дончев и Даниел Митов. Решението бе взето с мнозинство.

Борисов обоснова избора си с дясната ориентация на ГЕРБ. „Давам ясен знам накъде върви ГЕРБ и на кои хора искаме да приличаме и към какво се стремим“, подчерта Борисов и им даде думата.

Пръв я взе Даниел Митов, който благодари за номинацията и обеща да оправдае доверието. Митов подчерта, че винаги е заемал дясна позиция и винаги е принадлежал на българската десница. Той определи приказките, че „няма ляво и дясно“ като „лакърдии“.

„Пред България стоят тежки геополитически избори и заемането на ясна посока и това е знак в мое лице“, подчерта Митов. Той говори за вчерашна среща на НАТО във формат Б9, на която участва и президентът Радев, но прессъобщението на президентската администрация не отразява реалното участие на държавния глава във форума. Радев е скрил, че декларацията осъжда агресивните действия на Русия, саботажа на територията на Алианса, вкл. и на България. „Искам да стане ясно, че Радев не само е скрил декларацията, но се опитва да играе с геополитическите позиции на програмата“, натърти Митов, като преди това изчете документа от срещата на НАТО на английски език.

Защо българският президент крие тази информация, попита той и изрази очакване ГЕРБ да вземе отношение по този въпрос.

„Двуличието е в основата на тези хора“, заяви веднага след него Борисов.

Томислав Дончев прие предложението като вид доверие, повод за радост, но и за отговорност и даже тежест ГЕРБ трябва да стане партия на общото благо, на целия народ, да върне диалога в политиката и обобщи – трябва да бъдем по-добри от себе си.

Новите фаворити в Изпълнителната комисия

Беше одобрена поправка в устава, с която членовете на комисията бяха увеличени от 8 на 12 души. Велчев, Нунев и Стоянова отпаднаха. Трима влизат по право – Борисов, Митов и Дончев. Местата си запазиха Фандъкова и Николов, както и Живко Тодоров, Цвета Караянчева, Даниела Дариткова и Тодор Тодоров. Това означаваше, че трябваше да бъдат добавени 6-има нови членове.

Предложенията дойдоха от Борисов – Иван Тотев, Деница Сачева, Тодор Кръстев, Илтер Садъков, Вежди Рашидов и Костадин Ангелов. Босът на ГЕРБ избра да коментира единствено кандидатурата на последния във връзка и го направи под формата на похвала към правителствената здравна политика: „Най-добре справилата се с пандемията държава, айде да не говорим в света, но мисля, че ние проведохме най-мъдрата, най-целенасочена, най-навременна политика и българите в голямата си част изобщо не разбират, че има пандемия.“

„Истински се надявах щом толкова искаха да управляват – да управляват. Лидерът на партията трябва да става премиер. Нашият случай предложих Дани Митов, защото съм 3 мандата. Да покажем в ГЕРБ, че има хора, че могат да се справят. Новият политически лидер Трифонов се заял вчера за цената на изборите. Във всички случаи изборите са над 100 млн. лв. Това не е сметката. Загубиха се месеци без да имаме управление. Грубите грешки са ни справянето с миграционната криза. Ние не допуснахме да бъдат залети с мигранти. Имаме славни граничари. Не допуснахме да пострадат нашите банки и тръгнахме нагоре. Не допуснахме и пълно затваряне по време на пандемията“, заяви Борисов в края на заседанието.

Виж още:Слави захапа Борисов и БТВ: Лъжете за цената на изборите, много лъжете!Телевизионният водещ и лидер на „Има такъв народ“ Слави Трифонов отново използва профила си във Фейс…May 10 2021skafeto.com


loading...