бивалентна ваксина

Д-р Недялко Калъчев, собственик на една от най-големите вериги лаборатории у нас. заяви пред Bulgaria ON AIR, че Омикрон ще стане доминиращ в средата на тази седмица за София и в средата на следващата за страната.

„Вече има засечена проба на човек с бустерна доза, който да е заразен с Омикрон. Логиката на бустерната доза работи – хората имат незначителни оплаквания. Хората с тях ще бъдат инфектирани, а не болни“, подчерта д-р Калъчев.

Според него с доминирането на този силно заразен вариант на вируса няма да остане място за грипа.

„Очаквам скоро броят заразени ученици да доведе до това училищата да преминат отново в онлайн режим“, смята Калъчев и добави, че натискът в цялата здравна система е огромен.

„В ситуацията на сега започващия пожар няма какво да мерите антителата, слагайте бустерни дози“, категоричен бе той.

„С предишните варианти на вируса имаше антитела от порядъка на 150 единици, които бяха достатъчни за протекция. Делта качи границата на над 500. На това чудо, което в момента ни залива, и 1000 са му малко“, добави Калъчев.

Според него засечената комбинация между Омикрон и Делта – Делтакрон, няма особено голямо значение.

„В момента, извън системата на НЦЗПБ, правим проби, които са по логиката за вътрешна информация. Правим ги два пъти седмично и пускаме по около 48 проби“, посочи пред д-р Калъчев.

А дали ще има недостиг на антигенни тестове, той изтъкна, че това са били сигнали от Западна Европа и САЩ.

„За ситуацията у нас може би трябва да се пита МЗ – дали има човек, който следи на ниво администрация наличностите на фирмите-доставчици, тъй като много компании се занимават с доставка на такъв тип консумативи“, подчерта д-р Недялко Калъчев.

На въпрос как може да различим изследванията за Омикрон и за Делта той отговори: „За София е безсмислено да се правят каквито и да е нови тестове. Миналата седмица направихме две различни пускания на проби за Омикрон. В първото участваха проби от цялата страна, резултатът беше нещо от порядъка на 48-50%. Направихме същото нещо с проби само за София – процентът отиде на 78%“.

Виж още:Проф. Ива Христова разкри кои са най-застрашени от ОмикронОптимизмът трябва да е умерен и да не подценяваме Омикрон, да не разчитаме, че ще мине леко. Винаги …Jan 10 2022skafeto.com

Ваксинираните с Janssen и AstraZeneca – с нулева защита срещу ОмикронДвете дози с Pfizer и Moderna почти не пазят от повторно заразяване, а Janssen и AstraZeneca имат 0%…Jan 7 2022skafeto.com


loading...