Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Така се слага край на властта на институцията на главния прокурор и произлязлото от нея прословуто изказване на Иван Татарчев, че „над него е само бог“. Това предлага Министерският съвет със законодателни изменения в отговор на становището на Венецианската комисия, съобщи Нюз.бг. Няма да са нужни промени в основния закон, за да се отговори на препоръките.

Днес е изслушването на Иван Гешев за главен прокурорОт 10:00 часа в сградата на ВСС ще се състои изслушване на зам.-главния прокурор Иван Гешев за номин…Oct 24 2019skafeto.com

В началото на днешното извънредно заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов посочи, че становищата на комисията са поместени в 16-17 страници. Ще се направят промени в НПК, които ще са подкрепени от партньорите, за да минат измененията максимално бързо, по плановете на министър-председателя.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поясни, че се подготвят ЗИД на НПК и изменения в Закона за съдебната власт, съобразени с Венецианската комисия.

Няма да разследват председателите на ВКС и ВАС, стана ясно от думите му пред министрите. Само главният прокурор ще подлежи на разследване.

Братът на Иван Гешев – неотлъчна сянка на президента Радев (СНИМКА)Братът на Иван Гешев е сред най-авторитетните служители на НСО и началник на охраната на президента …Nov 13 2019skafeto.com

Създава се нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспекторат на ВКП. Създаваме ново звено, отново се включи Бойко Борисов. Създаваме абсолютно независим прокурор от главния прокурор, изтъкна премиерът. Той ще се избира от прокурорската колегия с 2/3 квалифицирано мнозинство и ще е с мандат от седем години. Според министър Кирилов той ще е независим от главния прокурор.

Другата промяна въвежда задължително изслушване на главния прокурор от всяка парламентарна комисия, която го извика. Бойко Борисов благодари на Венецианската комисия, че се е съобразила с Конституцията в своите препоръки.

Припомняме, вчера правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.

Новият главен прокурор на България Иван Гешев: Избраха ме, защото съм искренУбедих колегите си да ме изберат – може би с това, че съм искрен. Ще продължа да ги убеждавам. Това …Oct 25 2019skafeto.com

loading...