алпинисти К2

Важно е да вдигнат хеликоптер веднага и да обходят мястото, където е станало всичко с Атанас Скатов. Важно е да го намерят бързо. Това заяви Радослава Ненова, жената до покойния алпинист Боян Петров, пише Дир.бг.

Говори със свито сърце, защото тя изпита всичко това и положи свръхусилия, за да бъде намерен Боян, който изчезна при изкачването на Шиша Пангма през 2018-а.

Към момента информацията е, че Скатов се загуби, след като се е скъсало въже при слизането от Базов лагер 3 под К2 (8611 метра).

„Важно е хеликоптер да обходи и да види района. Най-оптималният вариант е да бъде нает моментално спасителен екип, който да бъде докаран до Базовия лагер с хеликоптер“, добави тя.

„Трябва да намерят Атанас Скатов преди падането на нощта, защото става страшно студено. Ако е на завет, може да издържи дълго време. Тогава минусовите температури не се усещат толкова много без вятър. Може при падането да се е изтъркалял в някаква цепка. Шерпите и останалите алпинисти от експедицията вероятно са много изтощени. Повечето ще си намерят причина да не тръгнат да го търсят“, смята още Ненова.

Виж още:Атанас Скатов е изчезнал след неуспешен опит за нощно изкачване на К2Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след неуспешна …Feb 5 2021skafeto.com


loading...